Magazin > Film & Glasba & TV
0 ogledov

Tune-Yards za lepši svet

Merrill Garbus, Tune-Yards Arhiv skupine
Tune-Yards. O zvočnih zapisih s potepanj skupine po svetu.

Kdaj ste postali radovedni, kaj vse zmore vaš glas?
Kot otrok sem pela v zboru, pozneje med odraščanjem prav tako. Šele med študijem pa me je začelo zanimati, kaj vse sem sposobna narediti z glasom. Tako sem začela eksperimentirati in se leta 2005 snemati na diktafon.

Verjetno ni zvoka na svetu, ki mu ne bi znali dobro prisluhniti in ga uglasbiti.
Mislim, da imate prav. Ko snemam glasbo in zvoke, se osredotočam na vse zvoke, ki prihajajo s sveta. Moji albumi so zvočni zapisi mojih potepanj po svetu.

Kako pa je uglasbiti svet? Na vašem zadnjem albumu Whokill nam predstavite svet, ki je ...
... v zmedenem stanju duha. Whokill je album o nemirnem urbanem življenju. Veliko je hrupa, nasilja, ni veliko trenutkov miru.

Ali za vas pri ustvarjanju glasbe obstajajo kakšne meje?
Joj, o tem pa sploh še nisem razmišljala. Torej bo odgovor ne. Edina omejitev so navade, ki jih imam, in včasih obtičim kje, kjer se počutim varno, namesto da bi odkrivala nove in nove reči.

Kaj je za vas uspeh?
To, da ljudi, ki so zaspani in apatični, prebudim in prikličem nazaj v življenje.

DIY(Do it yourself!, op.a.) filozofija, ki je bila aktualna na začetku vaše poti. Pa danes?
Na začetku sem delala vse, vozila avtomobil na koncerte, lepila plakate, oglaševala skupino, itd. Danes smo večji in počnejo to drugi namesto mene. Pri DIY filozofiji gre za preprosto načelo, za voljo, da si pripravljen vse narediti sam in da se ne uklanjaš neki avtoriteti nad sabo. Da misliš s svojo glavo, si iznajdljiv.

Ali želite Tuneyardsi s svojo glasbo nagovarjati koga posebej?
Ne, želimo si, da prebudimo in prikličemo ljudi, ki so zaspani in apatični, nazaj v življenje. In da smo pošteni pri temu kar počnemo in se zavzemamo naglas, da bi bil ta svet lepši prostor za vse. Potreben je pogum, da odpreš oči in vidiš stvari v pravi perspektivi.

Prvi album, ki ste ga kupili?
Michael Jackson Triller.

Kakšno glasbo poslušate?
Najraje poslušam glasbo iz 70-ih let. In Shabazz Palaces med novejšimi skupinami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.