Magazin > Film & Glasba & TV
36 ogledov

Ukulele, detektor sranja

The Ukulele Orchestra of Great Britain bodo 29. maja nastopili v Križankah. Orke Žurnal24 main
Člani zasedbe Ukulele Orchestra glasbo jemljejo resno, sebe pa malo manj.

Zakaj od vseh glasbil prav ukulele?

Ko smo pred 25 leti začeli igrati, je zelo malo ljudi igralo ukulelo, to glasbilo je imela večina za igračo. Gre za zelo omejeno glasbilo, ki v naši državi (Veliki Britaniji, op. a.) ni imelo tradicije, zato smo si dovolili in na njem preizkusili veliko različne glasbe.

 

Kako izbirate priredbe, ki jih igrate?

Po navadi kdo iz orkestra prinese pesem, ki bi jo rad igral, in nato sestavimo aranžma. Če gre za novo klasično skladbo, kot je Danse Macabre, naš glasbeni direktor na vaje prinese aranžma, ki se ga moramo nato naučiti. The Orchestra dejansko deluje kot orkester s številnimi melodijami in ritmi.

 

Naš cilj je, da gre publika domov z nasmeškom.
 

Ali obstajajo tudi skladbe, ki ste jih poskušali igrati, a jih nekako niste mogli izvesti?

Skupaj igramo že toliko časa, da takoj vemo, katere skladbe za naš orkester ne bodo delovale. V skupini imamo rek, da je ukulela dober detektor sranja, saj se šele takrat, ko skladbo slečeš do osnove, pokaže njena dejanska vrednost. Na to vprašanje je zato zelo težko 
odgovoriti.

 

Kako pomemben je pri vašem nastopu humor?

Glasbo jemljemo zelo resno, sebe pa ne, zato poskušamo doseči, da se občinstvo na naših koncertih dobro zabava. S humorjem podiramo zid med nastopajočimi in občinstvom. Naš cilj je, da gre publika domov z nasmeškom.

 

Ste že bili v Sloveniji?

To bo naš prvi obisk Slovenije. Radovedni smo, kako se bo slovensko občinstvo odzvalo na naš nastop.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.