Magazin > Film & Glasba & TV
19 ogledov

Umetnost me je obranila zapora!

Umetnost me je obranila zapora! Arhiv organizatorja
V Umetnostni galeriji Maribor bo do 27. maja na ogled razstava z naslovom Umetnost me je obranila zapora!. Odprtje razstave ujemite nocoj ob 19. uri.

Razstava Umetnost me je obranila zapora! je predstavitev umetniškega ustvarjanja belgijskega empiričnega multimedijskega umetnika, dramatika in mednarodno priznanega oblikovalca odrske scene Jana Fabra, ki raziskuje meje telesa, zavesti in domišljije. V predstavah išče multidisciplinarne stične točke in ustvarja uprizoritvene izkušnje, ki gradijo mostove med vizualno in gledališko umetnostjo.

Širši javnosti je Fabre znan zaradi svojega gledališkega ustvarjanja, s svojimi stvaritvami je sodeloval na gledaliških in plesnih festivalih širom sveta, tudi na Beneškem bienalu in Documenti v Kasslu. Naslov razstave je navdihnil štiri ure dolg kontroverzni solo performans L'ange de la metamorphose v Luvrskem muzeju. Odrsko akcijo z naslovom Art Kept Me out of Jail! je navdihnil lik francoskega kriminalca, Jacquesa Mesrina, znanega po svojih številnih pobegih iz zaporov.

Razstava bo prikazala dokumentarne posnetke Fabrovih najpomembnejših uprizoritev: Art Kept Me out of Jail! (2008), Virgin/Warrior (2004), Sanguis/Mantis (2001) in bo edinstvena priložnost videti skupni nastop Fabra in Marine Abramović z naslovom Virgin/Warrior, izvedenega v Palais de Tokio v Parizu. Oblečena v  kostum navadne ose (Abramović) in hrošča rogača (Fabre), zaprta v stekleni kletki, štiri ure izvajata naloge, ki si jih zadata sama (npr. nošenje orožja, dihanje, rezanje leve roke, držanje srca v svojih rokah).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.