Magazin > Film & Glasba & TV
34 ogledov

Umrl je Dr. No

Igralca se bomo najbolj spomnili iz filma o Jamesu Bondu. Žurnal24 main
Umrl je igralec Joseph Wiseman, najbolj znan po vlogi zlobnega Doktorja Noja iz prvega filma o Jamesu Bondu.

Igralec je v ponedeljek umrl na svojem domu na Manhattnu v New Yorku, star je bil 91 let, je za New York Times in Los Angeles Times v sredo povedala njegova hči Martha Graham Wiseman.

Wiseman se je rodil leta 1918 v Montrealu v Kanadi in se z družino še kot otrok preselil v Združene države. Preden se je napotil v Hollywood, je blestel na odrskih deskah na Broadwayju.

Po pisanju Los Angeles Timesa je Wiseman začel nastopati že v najstniških letih. Prvo vlogo v broadwayski predstavi Roberta E. Sherwooda Abe Lincoln v Illinoisu je dobil leta 1938.

Na filmu je igral ob takšnih veličinah, kot sta Marlon Brando – zaigrala sta v filmu Viva Zapata! iz leta 1952 – in Burt Lancaster, s katerim je stal pred kamero v Neoproščeno iz leta 1960.

Ime Josepha Wisemana pa bo za vedno najbolj povezano z likom doktorja Juliusa Noja, zlobneža z železnimi rokami, v filmu Dr. No iz leta 1962. To je bil prvi film iz niza o tajnem agentu 007, v njem je bil Bond Sean Connery, Bondovo dekle pa Ursula Andress.

Wiseman je igral stranske vloge tudi v TV nanizankah, recimo v seriji Zakon in red, Ulice San Francisca, Zona somraka. Nazadnje je nastopil na Broadwayu leta 2001 v odrski priredbi Sojenja v Nürenbergu.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.