Magazin > Film & Glasba & TV
365 ogledov

Umrl Lojze Slak

Lojze Slak
1/9
Žurnal24 main
V 80. letu starosti je umrl glasbenik Lojze Slak.

Žalostno vest je Dnevniku potrdil prijatelj pokojnega glasbenika. Po poročanju Slovenskih novic je ponoči umrl za poslediacmi kostnega raka. Njegova smrt je pretresla mnogo znanih Slovencev, ki so nam zaupali svoje občutke ob izgube legende.

Biografija Lojzeta Slaka

Lojze Slak se je rodil 23. julija 1932 v vasi Jordankal blizu Mirne peči in veljal za simbol Dolenjske. Čeprav je dolga leta živel v Ljubljani, svoje rodne vasi ni nikoli pozabil.

Za harmoniko ga je kot otroka navdušil stric. Še preden je odšel v šolo, je znal zaigrati več pesmi. Igrati se je Slak sicer naučil kar sam. Kot je povedal, so bile poroke, na katerih je igral, najboljša glasbena šola.

Prelomno leto v njegovi karieri je bilo 1957, ko je prvič nastopil kot samostojni harmonikar na javni radijski oddaji Pokaži, kaj znaš! in takoj očaral občinstvo. Ansambel bratov Slak je nastal leta 1959, v kvartetu je brat Tone igral trobento, Matija klarinet, Stane bas, Lojze pa harmoniko. Po treh letih je bilo ansambla konec. Leta 1964 je Lojze na Radiu Ljubljana spoznal pevsko skupino Fantje s Praprotna in nastal je eden naših najboljših domačih ansamblov – Ansambel Lojzeta Slaka.

Sloveli tudi po svetu

Ansambel pa ni bil uspešen in priznan le v Sloveniji, temveč tudi v tujini. Med drugim se lahko pohvalijo s priznanjem European American Music Awards, priznanjem kanadskega društva Edmonton in priznanji iz Amerike, Kanade in Avstralije. Med domačimi priznanji pa gre izpostaviti častni znak svobode Republike Slovenije 2002, prejel je tudi tri zlate peteline, 14 zlatih plošč in zlato čapljo.

Med njihove najlepše pesmi zagotovo spadajo Čebelar, Ceperle, Ej prijatelj, Kadar srečam te, Mama, prihajam domov, Spomini stare Ljubljane, Po dekle, V dolini tihi in Svatje že vriskajo.

Vaši komentarji ...

Kako se vi spominjate našega mojstra diatonične harmonike? Katera pesem vam bo vedno ostala v srcu? Pošljite nam svoje misli prek obrazca na dnu članka.

Komentarjev 3
  • ODDAR 19:23 29.september 2011.

    Lojze...naj ti bo lahka sloveska zemlja.Počivaj v miru,ne bomo te pozabili.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 09:50 29.september 2011.

    Lojze legenda,njegove viže so itak že ponarodele in bodo še dolgo med nami!!

  • 1111 09:49 29.september 2011.

    LEGENDA!ssR.I.P.