Magazin > Film & Glasba & TV
71 ogledov

"Upor je temelj demokracije"

slovenija 07.02.2009 Stefka Drolc, podelitev Presernovih nagrad, presernove nagr Boštjan Tacol
Dan prej v Stožicah Upor - zavezniki v boju.

Dan pred praznikom, ko zaznamujemo dan upora proti okupatorju, bo v ljubljanskih Stožicah potekal spektakel Upor – zavezniki v boju, na katerem bodo nastopili trije pihalni orkestri, deset pevskih zborov z okoli 300 pevci, plesna skupina ter številna gostujoča imena iz sveta glasbe in gledališča. Odmevale ne bodo le partizanske pesmi, kot sta Na juriš in Hej, brigade, temveč tudi uspešnice držav zaveznic boja proti nacizmu in fašizmu, kot je We'll Meet Again Glenna Millerja, pod skupnim geslom Ne fašizmu, ne nacizmu in ne konformizmu!

Nihče ne bo dobil honorarja

"Vsi, ki smo jih poklicali, so bili pripravljeni sodelovati in nihče ne bo dobil honorarja, saj gre namreč za tako velik projekt, da bomo lahko srečni, če se s prodajo vstopnic pokrijejo vsi stroški predstave. Pomembno je vedeti, da je bila partizanska vojska del zmagovite zavezniške koalicije, da je 27. aprila državni praznik, ki se zaradi finančnih razlogov ne praznuje tudi uradno, in da je upor temelj demokracije, ker se vsaka oblast, ki vlada predolgo, lahko sprevrže v diktaturo," pripoveduje režiser projekta Tomaž Letnar in dodaja, da je še posebej pomembna tretja točka letošnjega gesla, ki se zoperstavlja konformizmu, saj nas ravno ta, tako Letnar, nese s tokom tja, kamor oblastniki plujejo.

Združili vse partizane, ne le komuniste

In kako organizatorji partizansko obarvanega koncerta gledajo na to, da so ravno v tem času v Grahovem postavili spomenik domobrancem, ki so med 2. svetovno vojno sodelovali z okupatorjem? "Naša ideja je nastala pred postavitvijo spomenika domobrancem. Kot režiserja me zanima zgolj dejstvo, da je 27. aprila pomemben praznik, sicer pa smo pod eno streho združili vse partizane, ne samo komunistov, tudi pesmi Edvarda Kocbeka, ki je bil krščanski socialist, in Ivana Minattija, za katerega velja, da ni bil režimski," pojasnjuje Letnar. Med nastopajočimi je tudi Aleš Klinar, avtor številnih hitov, član Rock Partyzanov in nekdanji član Agropopa, ki pravi, da se zgodovina ne sme spreminjati, ko imamo opravka z dejstvi: "Partizani so bili naši osvoboditelji in postavili so temelje naši državi, ki je desetletja kasneje postala samostojna. Dan upora ni nepomemben praznik, mimo katerega ne bi smeli kar tako."

Komentarjev 2
  • Dioklecian 23:21 19.april 2014.

    Slovenija ti se kar upiraj, sama proti sebi. Upam, da ti enkrat zmanjka moči in začneš živeti normalno življenje. Pozdrav iz Nemčije.

  • fa0a7ce203433202af605ede76abe9ca69c9f161 22:42 19.april 2014.

    Zaradi nasilnega obračunavanja komunistov z nasprotniki OF, ter prepričanja, da komunisti po vojni pripravljajo socialistično revolucijo, je meščanski tabor nasprotoval Osvobodilni fronti. Ta odnos je imel dolgoročno negativne posledice, saj se je v OF krepil vpliv KPS, namesto da bi ...prikaži več se okrepile nekomunistične skupine z manj radikalnimi vizijami razvoja. Prav tako se meščanski tabor sam ni mogel uspešno upirati dobro organizirani in vedno močnejši OF, zato je iskal pomoč pri okupatorju.Od februarja 1942 se za razmere na slovenskem že uporablja izraz državljanska vojna.