Magazin > Film & Glasba & TV
36 ogledov

Usoda Marije Antoniette

Marija Antonietta Peter Uhan
V okviru 46. Borštnikovega srečanja si lahko nocoj ob 18. uri v Lutkovnem gledališču Maribor ogledate predstavo Marija Antonietta.

Usoda francoske kraljice Marije Antoinette se je odigrala v zadnjih rojalističnih vzdihljajih pred rdečim zastorom francoske revolucije; postavljena je bila na mesto kraljice tujemu ljudstvu, ki ga ni razumela. Njena zgodba je presek zgodovine, francoske revolucije in usode ženske, ki si je želela živeti svoje življenje odmaknjeno od kraljevskih ceremonialov. Zaradi svojega skrivnega življenja je bila Kraljica veto, Petite rousse, Madame deficite, Louve autrichienne, Reine martyre … Vendar, kdo je pravzaprav bila in je Marija Antoinetta danes?

Soočenje z njo razgalja njeno podobo, razloge njenih dejanj, njene osebne stiske in veselja, kot jih vidimo mi z dvestoletno časovno distanco. Na videz se je spremenilo marsikaj, a v resnici ne. Marija Antoinetta je živela in vladala v času mešanja različnih ideologij, v času, ko sistem tako kot danes ni več zmogel akumulirati samega sebe. Ali torej tudi mi potrebujemo revolucijo? Mogoče revolucijo duha? S svojim zgodovinskim zgledom nam marsikaj razjasni prav ona, Marija Antoinetta, ki je živela in vladala v času, ko sistem tako kot danes ni več zmogel vzdržati in je preprosto počilo. In vse je prišlo na dan.

Cena vstopnice za ogled predstave je 13 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.