Magazin > Film & Glasba & TV
30 ogledov

Usoden in telesen

Cankarjev dom, Glej, Španski borci in Kinoteka so le nekatere od lokacij, na kat Žurnal24 main
Exodos.
 Festival sodobnih odrskih umetnosti letos pod navdihom Jana Fabra.

“Jan Fabre je imel zelo proste roke, dogovor pa je bil tudi zaradi finančnih omejitev, da povabimo mlade umetnike, ki jih še nismo videli,” je o 18 predstavah, ki jih je s partnerji Exodosa za letošnjo edicijo festivala izbral priznani belgijski umetnik Jan Fabre, povedala producentka Katja Stušek.

Letošnji format je takšen, kakršnega smo si vedno želeli. Proračun
festivala je 160 tisoč evrov.
Nataša Zavolovšek, direktorica Exodosa

Kljub temu na festivalu, ki bo tokrat posvečen telesu, ne bo manjkalo priznanih imen, saj bo 19. in 20. aprila v Cankarjevem domu (CD) na ogled Fabrov Prometej, pokrajina 2, 23. aprila pa Vznemirljivost vsega tega Tima Etchellsa. Direktor CD Mitja Rotovnik upa, da bo obisk obeh predstav primeren slovesu obeh umetnikov, čeprav se boji, da ne bo, saj “smo vedno bolj nesrečni, ker se program sodobnega plesa in gledališča strašno osipa”.

Mladinsko bo radikalno
Nasprotno od Rotovnika meni Uršula Cetinski, direktorica Slovenskega mladinskega gledališča (SMG), ki bo gostilo dve predstavi “fatalnega festivala” – Narcis 1, Zamaknjenost; Narcis 2, ki bo na sporedu 17. aprila, dan pozneje pa še Rojstvo žrtve. “Naš prihodek skokovito raste, kar pomeni, da zanimanje za sodobno umetnost je. Mislim, da bosta predstavi v SMG nabito polni,” je dejala in dodala, da gre za izjemni koreografski stvaritvi, ki sta radikalni in brezkompromisni ter se spuščata tudi v tiste temine, ki jih neradi vidimo, ena od njiju pa bo na oder SMG pripeljala celo volkova.

Preostale predstave in dogodki se bodo odvili na različnih ljubljanskih prizoriščih, od Stare mestne elektrarne, ki bo danes odprla festival s fotografsko razstavo Urške Boljkovac, do Kina Šiška, kjer bo jutri zvečer na ogled in posluh koncert za glas in sintetizirano glasbo Seigradi, ter Gleja, kjer se bo 20. in 21. aprila zgodila Fabrova avdicija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.