Magazin > Film & Glasba & TV
30 ogledov

"V Berlinu nam zavidajo"

Eloïse, katalonska lezbična ljubezenska zgodba režiserja Jesúsa Garaya, bo na sp Žurnal24 main
Film. Za geje, lezbijke, bi- in transseksualce ter vse druge z odprtimi glavami.
Pred kratkim sem prišel iz Berlina. Tam nam zavidajo, da imamo takšen festival.
Brane Mozetič, selektor

V Slovenski kinoteki se s kratkim filmom Rožnata reka danes ob 20. uri začenja 26. festival gejevskega in lezbičnega filma, ki bo v Ljubljano, Koper (MKSMC), Celje (Kino metropol) in Ptuj (Mestni kino) do 5. decembra pripeljal skupno 31 filmov.

“Gre za festival, ki se dogaja v majhni državi, v zelo majhnem mestu z mikro lezbično in gejevsko skupnostjo. Gre za nekonvencionalno prireditev za ozek krog ljudi, prihodki pa so skorajda nični,” o festivalu, ki bo letos stal 25 tisočevrov, pravi eden od selektorjev programa Brane Mozetič, ki obenem opozarja na težave pri pridobivanju sredstev.

Zapleti vsako leto
“Tudi letos se je zapletlo s Filmskim skladom, s katerim imamo zaplete od vedno. Njihovo financiranje je podobno njihovim eksistenčnim težavam,” pojasnjuje Mozetičin dodaja, da je Filmski sklad po pritožbi odobril 10 tisočevrov, a še niso videli pogodbe.

Od 35 prijavljenih projektov se je festival po besedah Tiborja Miheliča, člana strokovne programske skupine, uvrstil med prvih sedem filmskih festivalov in tako do rebalansa proračuna pristal v čakalni vrsti, saj so sredstva sprva dobili le prvi trije. “Na usklajevalnem sestanku smo povedali, da bo po prerazporeditvi denarja festival dobil sredstva,” poudarja direktor Filmskega sklada Igor Kadunc, ki meni, da se je zaplet, čeprav sredstva še niso pisno potrjena, rešil v obojestransko zadovoljstvo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.