Magazin > Film & Glasba & TV
70 ogledov

V Cankarjevem domu zaključna slovesnost 26. Liffa

Letošnji LIFFe je jubilejni. Žurnal24 main
V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma so nocoj na zaključni slovesnosti tradicionalno podelili štiri nagrade ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala Liffe. Glavno nagrado - vodomca - za filme iz sekcije Perspektive je prejel islandski film Ovna v režiji Grimurja Hakonarsona.

Film Ovna si je nagrado prislužil za dramaturško prepričljivo in dosledno izpeljano režijo močne, čustvene zgodbe o svetu, ki potrebuje več razumevanja, dialoga in navsezadnje tudi ljubezni, je v obrazložitvi zapisala žirija.

Film pripoveduje o bratih Gummiju in Kiddiju, ki v odročni dolini na Islandiji skrbita za svojo čredo plemenskih ovac. A čeprav si možakarja delita tako poklic kot zemljo, med seboj ne govorita že 40 let. Ko Kiddijevo čredo prizadene smrtonosna bolezen, oblasti s ciljem zamejitve bolezni odredijo odstrel vseh ovc v dolini. Vendar se brata ne predata, ampak poskuša vsak izmed njiju odgnati težave, kakor to najbolje zna.

Nagrado je prevzel igralec Theodor Juliusson, ki je v filmu zaigral v vlogi starejšega brata Kiddija. Kot je dejal, režiser Hakonarson zelo dobro pozna ruralno okolje in ljudi. Oba njegova starša sta odrasla na kmetiji in tudi sam je poletja do 17. leta preživljal na kmetiji. Ob snemanju filma so se tudi veliko pogovarjali s tamkajšnjimi kmeti in nekaj dni v dolini vadili z ovcami. Film Ovna pa je, kot je poudaril, tudi film o ljubezni, saj na koncu pride med bratoma do resnične ljubezni.

Nagrada tudi Omerzuju

Posebno omembo pa je žirija za vodomca namenila filmu Projekt stoletja, ki ga je režiral Carlos M. Quintela.

Nagrado FIPRESCI svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev je prejel drugi celovečerec Olma Omerzuja Družinski film. Žirija ga je označila za mojstrsko zasnovano in pretanjeno družinsko dramo o vrzeli med videzom in resničnostjo, film, v katerem preseneti odlična igra hišnega ljubljenčka.

Nagrada za najboljši kratki film je pripadla filmu Piknik režiserja Jureta Pavlovića. Kot je v utemeljitvi zapisala žirija, v portretu družbe, ki še ni poravnala računov s preteklostjo, v kateri primanjkuje sočutja in človečnosti, avtor z navidez preprosto zgodbo o očetu in sinu izriše podobo upanja na boljši jutri.

Žirija je namenila še posebni omembi kratkima filmoma Disciplina, ki ga je režiral Christophe M. Saber in Vsaj puške nam še ostanejo, katerega režijo podpisujeta Caroline Poggi in Jonathan Vinel.

Občinstvo pa je prepričal film Druga mama režiserke Anna Muylaert, ki je prejel nagrado zmaj. Film je na spletni strani festivala označen kot presenetljivo dinamična in duhovita družinska drama, ki ob raziskovanju zapletenega odnosa med materjo in zapuščeno hčerjo vseskozi podaja tudi oster in dosleden družbenokritični komentar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.