Magazin > Film & Glasba & TV
13 ogledov

V Cannesu se že zbirajo zvezde

Cannes Audrey Tautou
1/11
FameFlynet
V Cannesu se bo danes začel 66. mednarodni filmski festival. Za zlato palmo za najboljši film se bo borilo 20 filmov, med režiserji pa je letos le ena ženska. Festival bo odprl film avstralskega režiserja Baza Luhrmanna Veliki Gatsby.

V naslovni vlogi filma, posnetega po istoimenski klasiki F. Scotta Fitzgeralda, je zaigral Leonardo DiCaprio. Šesta filmska priredba Fitzgeraldovega romana bo v Cannesu v 3D tehniki predvajana izven konkurence, poleg DiCapria pa so v njej zaigrali še Tobey Maguire kot Nick Carraway, Carrey Mulligan kot Gatsbyjeva velika neuslišana ljubezen Daisy Buchanan ter Joel Edgerton kot njen mož Tom Buchanan.

Film bo danes premierno predvajan tudi v Kinodvoru. Premierna projekcija je, kot je mogoče izvedeti na spletni strani Kinodvora, že razprodana, film pa bo od 16. maja na sporedu kinocentrov.

Edina režiserka, ki se bo v tekmovalnem programu potegovala za zlato palmo, je Valeria Bruni Tedeschi s filmom Chateau en Italie (Grad v Italiji). Brata Coen bosta tokrat za zlato palmo tekmovala s filmom Inside Llewyn Davis (V Llewynu Davisu), Francois Ozon s filmom Jeune et jolie (Mlada in lepa), oskarjevec Alexander Payne z družinsko dramo Nebrasca in Steven Soderberg s filmom Behind the Candelabra (Za kandelabrom).

Roman Polanski letos prihaja v Cannes s filmom La Venus a la fourrure (Venera v krznu), iranski režiser Asghar Farhadi s filmom Le Passe (Preteklost), ameriški režiser Jim Jarmusch pa z romantično grozljivko Only Lovers Left Alive (Edina še živeča ljubimca).

Žiriji letošnjega festivala, ki se bo sklenil 26. maja, predseduje ameriški režiser in trikratni oskarjevec Steven Spielberg.

Slovesnosti ob odprtju in zaprtju letošnjega filmskega festivala v Cannesu bo vodila francoska igralka Audrey Tautou, poznana po naslovni vlogi v filmu Amelie.

Lani je zlato palmo za najboljši film prejel avstrijski režiser Michael Haneke za Ljubezen.

Tri premiere slovenskih filmov

Na festivalu bo Slovenski filmski center tudi letos predstavil slovensko kinematografijo. Na sporedu bodo svetovne premiere filmov Dvojina v režiji Nejca Gazvode (Perfo), Čefurji raus Gorana Vojnovića (Arsmedia) in celovečerni prvenec Roka Bička Razredni sovražnik (Triglav film).

V sklopu Short Film Corner, platforme, posvečene kratkim filmom, bosta predstavljena tudi kratka filma Sto psov režiserja Jana Cvitkoviča in Jutro režiserke Sonje Prosenc. Slovenski dan bo 18. maja zaznamovala že tradicionalna predstavitev Grossmannovega fantastičnega festivala filma in vina iz Ljutomera.

Slovenska kinematografija se v Cannesu v sklopu sejma letos predstavlja deseto leto zapored, četrtič v paviljonu Jugovzhodno evropske kinematografije (South-East European Pavilion). V njem se poleg Slovencev predstavljajo še filmske ustanove in filmski ustvarjalci iz Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Črne Gore, Makedonije, Srbije in s Hrvaške.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.