Magazin > Film & Glasba & TV
84 ogledov

V Cavazzo zaljubljena vsaka tretja

Boris Cavazza Žurnal24 main
Izšel je biografski roman Vesne Milek o življenju našega igralca Borisa Cavazze.

"Boris Cavazza ni neki ekshibicionist. Biografija ni nastala iz vzgibov, da bi imel spomenik za svoje življenje. Hotel je narediti inventuro in napisati knjigo za tiste, ki bodo prihajali za njim. Očitno je, da je njihova družina tako težka, da je želel s to knjigo omogočiti neke vrste katarzo, razvozlavanje vozla, ki se je zgodil v tej družini," je ob izidu biografskega romana z naslovom Cavazza razmišljala avtorica in pisateljica Vesna Milek (na fotografiji). Knjiga je nastajala dve leti ob avtoričinih pomenkih z igralcem na jutranjih in dopoldanskih kavah ter kosilih. "Niti enkrat nisva spila kozarca vina. Vsi njegovi prijatelji so mi govorili: Pa daj ga enkrat zvečer napij, da bo lažje steklo. Nikoli v dveh letih nama to ni uspelo,"

Vesna Milek | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
pravi Milekova, ki Cavazzo opisuje kot redkobesednega človeka. Težko je govoril o travmah iz otroštva, smrti, izgubah in poslavljanju: “O določenem travmatičnem dogodku v otroštvu mi je povedal šele sedem dni pred izidom knjige, pa sva ga vseeno dala noter, saj je rekel, da nima česa skrivati.” Kljub vsemu druženju s 73-letnim igralcem avtorica še vedno težko reče, kdo je pravzaprav Boris Cavazza: "Zdi se, da je v tej knjigi o sebi povedal vse, a hkrati ostal največja skrivnost, tako kot eden od njegovih prijateljev Vitomil Zupan. Ne morem reči drugega, kot da je velik, izjemen človek, ki je preživel toliko stvari, toliko bolečine, ljubezni in norosti, da je v bistvu preveč za en roman."

"Vsaka tretja zaljubljena v Borisa"

Urednik Aleš Šteger meni, da biografski roman s svojo formo pisanja pred bralca postavlja izjemno pereče vprašanje o razmerju med doživljenim in izpisanim: "To je knjiga, za katero si predstavljam, da bi lahko bila bestseler ne le pri nas – ker kot rečejo, je bila vsaka tretja Slovenka kdaj zaljubljena v Borisa –, ampak tudi nekje, kjer ni znana, kjer se bralci sploh ne bi vprašali, ali realna oseba obstaja. Ljudje so navdušeni nad knjigo zaradi moči same pisave." Sicer Cavazza na včerajšnjo jutranjo predstavitev knjige v Študentsko založbo ni prišel. "Prav sumil sem, da se Boris tu ne bo pojavil. Mislim, da je raven neposrednosti, pristnosti te knjige takšna, da je obremenilna tudi za samo osebo, ki bi zase rekla: Jaz sem model te pisave," je še dejal Šteger.




 

Komentarjev 1
  • dd 17:06 05.december 2013.

    V mojem kraju ni nobena zaljubljena v Borisa. V samovšečne egoiste se pač težko zaljubiš.