Magazin > Film & Glasba & TV
47 ogledov

V Križanke na Cvetje v jeseni

cvetje v jeseni Žurnal24 main
V sredo, 17. septembra, bo ob 20.00 v Križankah premiera muzikala Cvetje v jeseni.

Idilična kmečka povest Cvetje v jeseni Ivana Tavčarja je eno najbolj znanih ljubezenskih zgodb v slovenski književnosti, velja pa tudi za eno najlepših. Po nepozabnem filmu iz leta 1973 s Poldetom Bibičem in Mileno Zupančič v naslovnih vlogah, glasbo Urbana Kodra in v režiji Matjaža Klopčiča zdaj dobivamo še muzikal. Zgodba iz povesti je idealna za ta žanr, saj vsebuje vse potrebne prvine, kot so ljubezenska zgodba med Janezom in Meto, zabavljaška sluge Danijela in dekle Lize, pa zavist, veselje, upanje in močna, smrtonosna čustva.

Čeprav je bila povest napisana v popolnoma drugačnih časih, bistvo življenja ostaja enako: le z naravo povezan (kmečki) človek  še živi naravno, globoko in čustveno. Ivanu Tavčarju je uspelo napisati brezčasno zgodbo. Aktualni so tudi njegovi pozivi k bujenju slovenske narodne zavesti in krepitvi vsenarodne sloge.

Povest Ivana Tavčarja je v ta žanr spremenila ekipa: Vojko Anzeljc (režiser), Matjaž Vlašič (avtor glasbe), Janez Usenik (avtor libreta in dramskega besedila), Miha Krušič (koreograf) idr. V vlogi Janeza bosta nastopila Matjaž Robavs in Domen Križaj, kot Meti pa Nina Pušlar in Maja Martina Merljak. Ponovitve muzikala bodo vse do 21. septembra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.