Magazin > Film & Glasba & TV
29 ogledov

V lajf na Liffe

scena 15.10.13. goltzius and the pelican company, foto: promo Promo
Od klasičnih in preverjenih do mladih in drznih, vmes pa nekaj nenavadnih. Filmov. seveda.

Cankarjev dom je že v polni pripravljenosti na 24. Ljubljanski mednarodni filmski festival (Liffe), na katerem bo med 6. in 17. novembrom prikazanih 125 filmov, razporejenih v festivalskemu občinstvu že dobro znane sekcije.

V tekmovalni kategoriji Perspektive se bo za vodomca tudi letos potegovalo deset filmov obetavnih režiserjev, med občinstvom najbolj priljubljena sekcija Predpremiere pa bo kot vedno predstavila filmske vrhunce prejšnjega leta, ki so odkupljeni tudi za predvajanje v Sloveniji.

Brez Ridleyja, a z Adele

Medtem ko sta po besedah programskega direktorja Liffa Simona Popka zadnji hip odpadla Svetovalec Ridleyja Scotta in Venera v krznu Romana Polanskega, bo med predpremierami zagotovo mogoče videti letošnjega canskega zmagovalca Adelino življenje. "Žal se o tem filmu vse preveč govori v smislu kontroverznih lezbičnih prizorov med glavnima junakinjama. Lahko rečem, da je film veliko več kot to," o zgodbi o odraščajočih najstnicah v Franciji meni Popek, ki je na Liffe letos uvrstil veliko bolj ali manj eksplicitnih filmov o seksualnosti mladih.

Mladim in drznim se Liffe posveča tudi v Retrospektivi, ki bo predstavila 11 "železnih klasik", v katerih se mladi upirajo ustanovam oziroma staršem, sekcija Posvečeno bo posvečena Lordanu Zafranoviću, Fokus pa novemu avstrijskemu filmu.

Iz Panorame svetovnega filma Popek izpostavlja "brez dvoma najboljši dokumentarec zadnjih let" Teater ubijanja, iz Ekstravagance severno(!)korejski film Tovarišica Kim leti v nebo, iz Kraljev in kraljic pa Neskončno lepoto ter otvoritveni film Zadnji rez: Dame in gospodje v režiji Györgyja Pálfija. "Mislim, da gre za največjo posebnost festivala," film, ki ga v celoti sestavljajo vložki iz zgodovine filma, opisuje Popek, ki obenem upa, da ga bo na Liffu predstavil kar režiser.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.