Magazin > Film & Glasba & TV
35 ogledov

V Los Angelesu podelili oskarje

Mark Rylance
1/11
Profimedias
Ameriška akademija filmskih umetnosti in znanosti je v Los Angelesu podelila 88. prestižne nagrade oskar. Največ - kar šest - nagrad je pobral Pobesneli Max: Cesta besa. Povratnik je dobil tri kipce, nominiran pa je bil 12-krat.

Podelitev je že drugič v svoji karieri v Dolby Theatru vodil komik Chris Rock, ki je Oskarje pred začetkom označil za "bele BET (Black Entertainment Television) nagrade“. Letošnjo podelitev je namreč zaznamoval domnevni rasizem akademije, saj že drugo leto zapored za igralske oskarje ni bil nominiran noben temnopolti igralec. Nekateri temnopolti zvezdniki so Oskarje zato celo bojkotirali.

"V zaodrju sem videl vsaj 15 črncev. Sem na podelitvi Oskarjev ali drugače – na podelitvi belih People's Choice Awards. Če bi nominirali tudi voditelja, bi danes na tem odru gledali Neila Patricka Harrisa,“ je govor začel Rock in dodal, da mu je veliko ljudi svetovalo, naj da odpoved. "Zakaj ti to vedno govorijo tisti, ki so brezposelni?“ se je spraševal. "Zakaj letos takšno razburjenje? Gre za 88. podelitev. Da v glavnih kategorijah ni bil nominiral noben temnopolti igralec, se je zgodilo vsaj še 71-krat. Zakaj se prej ni protestiralo? Ker smo v preteklosti protestirali zaradi pametnejših stvari ... Preveč smo bili zaposleni s tem, da so nas posiljevali in ubijali, zato se nismo obremenjevali z najboljšo kinematografijo. Če tvoja babica visi z drevesa, ti je vseeno za nominacije za kratkih dokumentarni film. Kaj se je zgodilo letos? Ljudje so ponoreli. Spike je besen, Jada je besna, Will je besen. Vsi so besni. Jada (Pinkett Smith) je rekla, da je ne bo na Oskarje, da protestira. A je ne gledamo v neki seriji? Jadin bojkot Oskarjev bi lahko primerjali z mojim bojkotom obiska Rihanninih spodnjic – nisem bil povabljen. Tega povabila ne bi zavrnil. Razumem, da je jezna, ker Will ni bil nominiran za film Concussion. Razumem. Will je bil dober, a ni bil nominiran. Prav tako pa ni pošteno, da je Will za film Divji divji zahod dobil 20 milijonov dolarjev...“

Po številnih šalah na račun rasizma v Hollywoodu se je začel glavni del podelitve. Prvega oskarja sta podelili Emily Blunt in Charlize Theron, in sicer za najboljši scenarij. Dobil ga je film V žarišču. Na oskarja za eno od glavnih kategorij – za najboljšo žensko stransko vlogo -  je bilo treba letos malo počakati. Podelil ga je J. K. Simmons, ki je oskarja prejel lani za stransko vlogo v filmu Ritem norosti. Dobila ga je Alicia Vikander za Dansko dekle. "To nagrado bi rada posvetila neverjetni ekipi, ki je sodelovala pri tem filmu,“ je bila vzhičena 27-letnica in se še posebej zahvalila svojemu soigralcu Eddieju Redmaynu.

Patricia Arquette, lani je dobila oskarja za najboljšo stransko vlogo v filmu Fantovska leta, je podelila nagrado za najboljšo moško stransko vlogo. Kipec je domov odnesel Mark Rylance za film Most vohunov. "Že od nekdaj obožujem zgodbe, zato je bila zame priložnost, da sem lahko delal z enim od najboljših pripovedovalcev zgodb, Stevenom Spielbergom, velika čast,“ je povedal igralec in se poklonil tudi ostalim nominirancem in vsem igralcem v stranskih vlogah, ki so bili spregledani. 

Režiser J. J. Abrams je podelil oskarja za najboljšo režijo. Nagrado je dobil Alejandro González Iñárritu za Povratnik. Doma ima že tri kipce. "Ne morem verjeti, da se to dogaja. Neverjetno je dobiti to nagrado. Še v večje veselje mi je, da jo lahko delim z neverjetno in noro ekipo po vsem svetu, ki je sodelovala pri snemanju. Leonardo DiCaprio, ti si Povratnik. Hvala,“ je povedal in se zavzel za enakopravnost.

Lanskoletni zmagovalec in letošnji nominiranec Eddie Redmayne (Teorija vsega) je kipec za najboljšo žensko vlogo podelil Brie Larson za vlogo v filmu Soba. Mlada zvezdnica se je zahvalila vsem, ki so pri filmu sodelovali, in tudi tistim, ki so si film ogledali v kinu.

Julianne Moore, lani je oskarja dobila za vlogo v filmu Še vedno Alice, pa je podelila kipec za najboljšega igralca. Kot pričakovano je zmagal Leonardo DiCaprio (Povratnik). Prislužil si je stoječe ovacije. "Čestitati moram ostalim nominirancem. Povratnik je rezultat truda celotne ekipe,“ je povedal Leo in se zahvalil Tomu Hardyju, svojim prijateljem, staršem in režiserju Iñárritu, ki ima, tako DiCaprio, neverjeten talent. Za konec se je zavzel še za varstvo narave in opozoril, da so klimatske spremembe največja grožnja človeštvu. "Za otroke naših otrok in tiste, ki so jih utišali zaradi kapitala,“ je bil oster.

Zadnjega oskarja – za najboljši film - je podelil Morgan Freeman. Zmagal je V žarišču, kar je pravo malo presenečenje. Oskarja so v tej kategoriji namreč napovedovali Povratniku.

Najbolj zabaven podeljevalec je bil Louis C. K., ki je podelil nagrado za kratki dokumentarni film. Poudaril je, da ustvarjalci kratkih dokumentarnih filmov žene strast, da povedo pomembno zgodbo, a s svojim delom ne bodo nikoli obogateli. "Ta nagrada se bo domov odpeljala v hondi civic. Dobitnika bo strah, ker bo oskarja hranil v svojem revnem stanovanju,“ se je pošalil. Tviteraši so ga takoj predlagali za voditelja Oskarjev 2017.

Največji aplavz večera je požel ameriški podpredsednik Joe Biden, ki se je zavzel za žrtve zlorab in napovedal glasbeni nastop Lady Gaga. Njena pesem Til it happens to you je prav tako govorila o zlorabah. Občinstvo je bilo globoko ganjeno, nekateri so imeli solze v očeh, saj so se pevki na odru pridružile osebe, ki so bile zlorabljene. Skladba kljub temu ni zmagala ...

Za poseben trenutek je poskrbel tudi pevec Sam Smith. "Tukaj stojim kot ponosen homoseksualec. Upam, da bomo nekoč vsi enakopravni,“ je ob zmagi povedal Britanec.

Vsi nagrajenci:

Najboljši film:
V žarišču

Najboljša glavna moška vloga:
Leonardo DiCaprio, Povratnik

Najboljša glavna ženska vloga:
Brie Larson, Soba

Najboljša ženska stranska vloga:
Alicia Vikander, Dansko dekle

Najboljša moška stranska vloga:
Mark Rylance, Most vohunov

Najboljša režija:
Alejandro González Iñárritu, Povratnik

Najboljši celovečerni dokumentarni film:
Amy

Kratki dokumentarni film:
A Girl in the River: The Price of Forgiveness

Najboljši scenarij:
V žarišču

Najboljši scenarij po literarni predlogi:
Velika poteza

Najboljši animirani film:
Vrvež v moji glavi

Najboljša montaža:
Pobesneli Max: Cesta besa

Najboljši tujejezični film:
Son of Saul, Madžarska

Najboljši igrani kratki film:
Bear Story

Najboljša produkcija:
Pobesneli Max: Cesta besa

Najboljša maska:
Pobeseneli Max: Cesta besa

Najboljša pesem:
Writing on the Wall, Spectre, Sam Smith in Jimmy Napes

Najboljša fimska glasba:
Podlih osem, Ennio Morricone

Najboljša montaža zvoka:
Pobesneli Max: Cesta besa

Najboljši vizualni efekti:
Ex Machina

Mešanje zvoka:
Pobesneli Max: Cesta besa

Kostumografija:
Pobeseneli Max: Cesta besa

Kinematografija:
Povratnik

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.