Magazin > Film & Glasba & TV
20 ogledov

V Mariboru spet kuh'na

Polenta 2012
1/2
Arhiv EPK 2012
Polenta 2012. Po Lentu še 65 tisoč evrov za poletno oživljanje Maribora.

Polenta je sklop dogodkov, ki se bodo odvijali v Mariboru od 20. julija. Kar 150 jih bo, trajali bodo 31 dni, Evropsko prestolnico kulture (EPK) pa bodo stali 65 tisoč evrov. "Po analizi postlentovskega Maribora in mrtvila v mestu ob Dravi sta na pobudo Zavoda EPK 2012 nastala ideja in koncept Polente. Ime izhaja iz besed 'po Lentu' in 'poletna', sicer pa gre pri polenti za eno tako zdravo, močno, konkretno in barvno jed, ki obstaja in živi tukaj v Mariboru," je za Žurnal povedal član ekipe festivala Polenta Matej Modrinjak.

Odpirajo kitajsko-urbane kotičke

In kaj bodo naredili drugače, kot počnejo že številni festivali po Sloveniji? "Več vpletene lokalne zgodbe za več zavzete lokalne zgodbe. Sestavine so organske, lokalne, s pridihom globalnega. Maribor bo dobil glokalno anestezijo. Odpiramo nova žarišča in ponujamo odbite sprevode, pripravljamo nova umetniška dela, samostojne razstave, sproščene plaže in kitajsko-urbane kotičke," je dodal Modrinjak.

Prvič univerzalni temeljni dohodek

Vse informacije bodo obiskovalci našli v Čajnataunu, srcu Polente, od koder vas bodo poti vodile k Polentini škatli v središču mesta, ki bo poleg generatorja nenehnih prostorskih intervencij postala platforma za diskusije, predavanja, delavnice ter mobilno plažo na Lentu z bio-ekološko okrepčevalnico, prhami, spa masažami in aromatskimi terapijami. Vrata odpira tudi multimedijski produkcijski prostor Fotomuzej pri babici, ki vabi s tematskimi delavnicami in razstavo fotografske opreme. Organizatorji obljubljajo tudi, da bodo mestne četrti polne gibljivih slik in knjig, saj bo Mobilni udarnik upravičil premikajoči se pridevnik z raznimi projekcijami filmov, čitalnicami in delavnicami, ki bodo potovale po mestnem jedru in periferiji. Dogajališča bo med seboj povezoval ARTtaxi. V Sloveniji pa bo v sklopu Polente prvič potekala eksperimentalna uvedba univerzalnega temeljnega dohodka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.