Magazin > Film & Glasba & TV
31 ogledov

V ospredju seks, splet in rock'n'roll

Lovelace Amanda Seyfried FameFlynet
V Park Cityu v ameriški zvezni državi Utah se bo danes začel 29. filmski festival Sundance, ki se letos osredotoča na spolnost, splet in rock'n'roll. Na festivalu bodo do 27. januarja prikazali 119 filmov iz 32 držav.

Izbor vključuje 51 prvencev, več kot sto filmov pa bo doživelo svetovno premiero. Dokumentarcev bodo na festivalu prikazali okoli 40. Festival, ki ga je ustanovil Robert Redford, je namenjen neodvisnemu filmu, vendar pa v zadnjem času priteguje vedno večjo pozornost filmske industrije, ki na njem išče nove talente.

Spolnost in sla, tako pri najstnikih kot odraslih, sta ključni temi celovečernih in dokumentarnih filmov, je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal direktor festivala John Cooper. "Vsekakor je v letošnjem izboru veliko raziskovanja spolnih razmerij," je dejal in dodal: "Filmski ustvarjalci so se s spolnostjo ukvarjali kot z močjo, osnovno človeško potrebo in željo ter s spolnostjo tako z ženskega kot moškega vidika. Mislim, da je to zaradi tega, ker so bili neodvisni filmarji vedno na prvi liniji, ko gre za ukvarjanje z novimi idejami in problemi, tudi tabuji," je pojasnil Cooper.

Kaj se bo predvajalo

Med vidnejšimi filmi na festivalu so Lovelace, v katerem v vlogi pornozvezdnice iz 70. let minulega stoletja, Linde Lovelace, nastopa Amanda Seyfried, The Lifeguard (Reševalec), ki raziskuje nevarno razmerje med reševalko iz vode in najstnikom, ter Interior: Leather Bar (Notranjščina: Usnjeni bar), umetniška erotična adaptacija filma Cruising (Križarjenje) iz leta 1980, v katerem se policaj pod krinko poda med newyorško gejevsko in lezbično skupnost, režiserja in igralca Jamesa Franca.

Nekaj filmov na festivalu raziskuje visokotehnološki svet in svet spleta, med drugim dokumentarca Google and the World Brain (Google in svetovni možgani) in We Steal Secrets: The Story of WikiLeaks (Krademo skrivnosti: Zgodba o WikiLeaksu) ter biografija o Stevu Jobsu jOBS. Med dokumentarci bo veliko zanimanja zagotovo požel Manhunt (Lov na ljudi), ki raziskuje lov na voditelja Al Kaide Osamo bin Ladna, ter After Tiller (Po Tillerju), ki raziskuje zadnje štiri zdravnike, ki po umoru Georga Tillerja leta 2009 v ZDA še opravljajo splave v tretjem trimesečju.

Poleg tega bodo v Park Cityju tudi projekcije dokumentarcev o skupinah The Eagles in Pussy Riot, na sporedu pa bo tudi film frontmana skupine Foo Fighters Dava Grohla o losangeleškem studiu Sound City.

Netekmovalni program letošnjega festivala je namenjen nizkoproračunskim filmom, program Park City At Midnight pa se bo osredotočil na grozljivke in filme B-produkcije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.