Magazin > Film & Glasba & TV
93 ogledov

"V pogodbeno razmerje vstopajo prostovoljno"

Ana Klašnja Peter Uhan
Honorarni sodelavci SNG Opere in baleta Ljubljana lahko na plačilo čakajo tudi do enega leta. Opera: Nimamo denarja.

"V nekaterih avtorskih pogodbah, ki smo jih sklenili v zadnjem času, je plačilni rok do enega leta. Tak rok je pri sklepanju avtorskih pogodb povsem zakonit in dovoljen. Nekateri nosilci avtorskih pogodb dejansko še vedno čakajo na izplačilo, vzrok pa je pomanjkanje finančnih sredstev, zato se vse obveznosti poravnavajo z zamudo. Pomanjkanje sredstev je seveda tudi vzrok za podaljšanje plačilnih rokov, saj poskušamo tudi tako zagotoviti neko redno dinamiko izplačil, čeprav v nekoliko daljšem roku," so za zurnal24.si pojasnili v ljubljanski operi in dodali, da vsak umetnik prostovoljno odloča, ali bo z njimi sklenil pogodbeno razmerje. "Pogodbe z ustvarjalci, tako domačimi kot tujimi, so različne, saj je treba vedeti, da gre pri avtorskih pogodbah za pogodbeno razmerje med ponudnikom storitve in povpraševalcem. Vstopanje v pogodbeno razmerje je prostovoljno in vsak posamezen avtor sam presodi, ali so določila pogodbe zanj sprejemljiva.“

Plačilna disciplina bi morala biti na prvem mestu

V kakšnih zagatah so zaradi plačilne nediscipline umetniki, nam je orisal slovenski tenorist Janez Lotrič, ki ima to srečo, da je zaposlen v SNG Operi in baletu Maribor, kjer dobiva redno plačo, vendar kdaj pa kdaj gostuje tudi v Ljubljani, zato mu tamkajšnje razmere niso tuje.

"Septembra sem z njimi podpisal pogodbo s plačilnim rokom tri mesece. Projekt smo izvedli oktobra, plačila zanj pa še vedno nisem prejel. Pred enim mesecem sem vprašal, kdaj ga bom dobil, in so mi razložili, da bodo zdaj podpisovali pogodbe z rokom izplačila eno leto," je povedal Lotrič in dodal, da so mu v mariborski operi od plače že septembra odtegnili neplačan dopust, ki ga mora prijaviti, kadar gostuje drugje. "Treba bo premisliti, kaj lahko plačaš. Plačilna disciplina bi morala biti prva stvar v tej deželi, če želimo preživeti. Če mi odtegnejo od redne plače, honorarja pa ne dobim, lahko živim le od zraka in starih rezerv," dodaja Lotrič.

Ljubljansko opero smo vprašali, ali zaradi finančnih težav razmišljajo o zmanjšanju števila projektov. "Program za sezono 2013/2014 je sestavljen v običajnem obsegu, tudi ko gre za stroške produkcije, torej tudi angažiranje redno zaposlenih članov umetniških ansamblov in gostujočih umetnikov," se je glasil njihov odgovor.

Komentarjev 2
  • kosmos 10:33 30.maj 2013.

    Gospoda nehajte delat če ne morete plačevati delavce. Porabite toliko kot imate, beri, Zmanjšajte produkcijo in dvignite kvaliteto. Vedno nasanka tisti ki dela in mu ne preostane drugega da je tiho. Me zanima kaj bo tem ljudem rekel elektro če ...prikaži več bo plačal položnico čez eno leto. Veste včasih smo rekli kolk dnarja tolk muzke in pa plati pa mlati.

  • macko 14:08 27.maj 2013.

    direktorje in ravnatelje na pogodbo, ali pa nogo....