Magazin > Film & Glasba & TV
18 ogledov

V preteklost s Charlesom Chaplinom

Na večinoma povsem novih, restavriranih filmskih kopijah se bo zvrstilo skoraj p Žurnal24 main
Po včerajšnji otvoritvi retrospektive s celovečercem Gospod Verdoux (Monsieur Verdoux, 1947), si lahko v Slovenski Kinoteki v Ljubljani Chaplinove filme ogledate tudi v aprilu.

Ob 19. uri si tako lahko danes ogledate naslednje filme:
Živimo, kakor moremo (Making a Living)
Charlie se pretvarja, da je premožen plemič, da bi se tako priženil v bogato družino. Prvi Chaplinov filmski nastop, kjer si Charlie že nadene značilen klobuček, krasijo pa ga netipično košate brke.

Težave s tangom (Tango Tangles)
Charlie – tokrat brez značilnega kostuma in maske – se odpravi na ples, kjer se zaplete z napačnim dekletom. Izbruhne vsesplošni pretep.

Dvajset minut ljubezni (Twenty Minutes Of Love)
Charlie se brezskrbno sprehaja po parku in nadleguje zaljubljene pare. Naposled vsi pristanejo v jezeru.

Ujet v kabaretu (Caught In A Cabaret)
Charlie je natakar v cenenem kabaretu. Njegova posebna naloga je ustrahovanje zoprnih strank. Ko sreča dekle svojih sanj in se zaljubi vanjo, osramočen prikriva svojo službo. Komedija zmešnjav se zaključi z metanjem tort.

Ujet v dežju (Caught In The Rain)
Charlie zapeljuje poročeno damo in se zameri njenemu možu. Eden Chaplinovih najboljših filmov najzgodnejšega obdobja in obenem prvi film, ki ga podpisuje kot celosten avtor (scenarist, režiser, igralec, koreograf).

Retrospektiva se ob 21. uri nadaljuje filmom Deček (The Kid), ki je Chaplinov celovečerni prvenec, v katerem združi slapstick in sentimentalnost; njegov klasični lik "potepuha" na cesti naleti na siroto, dečka (Jack Coogan), ki se ga ne more znebiti; ko se pojavijo "negativni elementi", ga vzame v zaščito. Genialna kombinacija smešnega in ganljivega.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.