Magazin > Film & Glasba & TV
62 ogledov

V Sarajevu rekordno število filmov

 Angelina Jolie in Mirsad Purivatra, vodja 18. sarajevskega filmskega festivala Reuters
V Sarajevu se bo danes začel 20. filmski festival (SFF), ki bo v jubilejni izdaji postregel z rekordnim številom filmov.

Do 23. avgusta bo na programu 247 filmov iz 60 držav. Sarajevski festival velja za najpomembnejšo filmsko manifestacijo v jugovzhodni Evropi, regiji z več kot 140 milijoni prebivalcev.

Čeprav s sredstvi, s katerimi razpolaga, in s svojo infrastrukturo morda ni največji v regiji, pa je s svojo kakovostjo še vedno prekosil vse druge podobne prireditve, je prepričan njegov direktor in utemeljitelj Mirsad Purivatra.

"Program je bil, tako kot vsako leto, pripravljen z željo, da bi izpolnili pričakovanja javnosti in strokovnjakov. To je naša zaveza in vedno s ponosom rečemo, da je kakovost programa tisto, kar je pravzaprav SFF," je lokalnim medijem po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina dejal Purivatra.

Organizatorjem letos ni uspelo, da bi festival odprli s premiero bosanskohercegovskega filma, ker ga preprosto ni bilo. Zato bodo ob odprtju prikazali film Alejandra Gonzalesa Inarrituja Pasja ljubezen.

Mehiški film iz leta 2000 je bil med drugim opažen v Cannesu, v Sarajevu pa ga bodo predvajali, ker bo prestolnico BiH obiskal njegov glavni igralec Gael Garcia Bernal, ki bo kot častni gost festivala prejel častno srce Sarajeva. Častno nagrado bosta prejela še francoska modna oblikovalka in režiserka Agnes B ter bosanski oskarjevec Danis Tanović.

V tekmovalnem programu igranih filmov se bo za nagrade, poimenovane srce Sarajevo, potegovalo devet filmskih stvaritev iz širše regije, ocenjevala jih bo mednarodna žirija, ki ji bo predsedoval madžarski režiser Bela Tarr.

Na festivalu bo tekmovalo tudi deset kratkih filmov mladih avtorjev, še 20 filmov pa bo tekmovalo v sekciji dokumentarnih filmov.

Filmski festival v prestolnici BiH so prvič pripravili leta 1995, nekaj mesecev pred koncem štiriletnega obleganja Sarajeva, z željo, bi pomagali pri revitalizaciji civilne družbe in ohranili svetovljanski duh mesta. Od takrat so ga med drugim obiskali Susan Sontag, Milče Mančevski, Bono, Steve Buscemi, Willem Dafoe, Jeremy Irons in Angelina Jolie.

Na jubilejni izdaji pričakujejo tudi francoskega režiserja Michela Hazanaviciusa ter britanska filmarja Mikea Leigha in Michaela Winterbottoma.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.