Magazin > Film & Glasba & TV
24 ogledov

V Sarajevu slavi Tilva Roš

Nikola Ležaić
1/4
Žurnal24 main
Srbski film Tilva Roš režiserja Nikole Ležaića je dobitnik nagrade za najboljši film 16. Sarajevskega filmskega festivala.
Več fotografij iz festivala si lahko pogledate tukaj.

Film o dveh najstnikih, ki odraščata v opustelem rudarskem mestu na vzhodu Srbije, je letošnji prejemnik nagrade srce Sarajeva.

Za najboljšega igralca festivala je bil izbran mladi srbski igralec Marko Todorović, Mirela Oprisor pa je dobila nagrado za najboljšo žensko vlogo v romunskem filmu Marti, dupa craciun.

Filme v tekmovalnem programu celovečercev je ocenjevala žirija, ki ji je predsedoval romunski režiser Cristi Puiu. Izbirala je med devetimi filmi: Biblioteque Pascal, Marti, dupa craciun, Adrienn Pal, Inside America, Szelid teremtes - a Frankenstein - terv, Tilva Roš, Jasmina, Sevdah za Karimo in Vavien. V boju za nagrade so bili tudi kratki filmi in dokumentarci.

Na festivalu, ki je trajal devet dni, so sicer skupaj prikazali okoli dvesto filmov. Častni gost letošnjega festivala je bil enkratni dobitnik (Punčka za milijon dolarjev) in štirikratni nominiranec za oskarja Morgan Freeman.

Festival se je zaključil danes pozno zvečer s predvajanjem Clint Eastwoodovega filma Invictus (Nepremagljiv), ki prikazuje, kako je Nelson Mandela leta 1995 uporabil ragbi, da bi preprečil potencialne spore v domovini.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.