Magazin > Film & Glasba & TV
47 ogledov

V ZDA se Perpetuum Jazzile počutijo kot zvezde

Perpetuum Jazzile Irena Herak
Pevska skupina Perpetuum Jazzile je v tujini vse bolj prepoznavna, o čemer pričajo tudi visoke cene vstopnic. Za münchenski koncert se cene denimo gibljejo nad 40 evri.

Perpetuum Jazzile v Sloveniji že dlje veljajo za eno od najboljših in najbolj cenjenih skupin. O tem so vedno bolj prepričani tudi v tujini, kjer je zanimanje za njihove koncerte vse večje, čim večkrat pa si jih želijo slišati tudi čez lužo. "Po lanski dvotedenski turneji po severovzhodu ZDA in Kanadi je največ zanimanja prav od tam, sledi pa Nemčija, kamor se odpravljamo konec tega meseca. Tam bomo v nekaj etapah nastopili na 16 koncertih po vsej državi," nam je poln urnik skupine opisal Jan Trost, ki skrbi za odnose z javnostmi, in dodal, da jih snubi tudi Balkan. "Ogromno zahtev dobivamo zadnje čase tudi iz Hrvaške in predvsem iz Srbije, kjer smo v Novem Sadu nastopili septembra 2010 na prepolnem glavnem trgu tam je bilo približno sedem tisoč ljudi."

Družabna omrežja in Africa delajo svoje

Za vse večjo prepoznavnost se lahko zahvalijo predvsem Facebooku, kjer imajo že več kot 70 tisoč oboževalcev, ki poznajo vsakega pevca, pa še koga zraven, dodaja Trost. "Na večini koncertov v ZDA so nas ljudje iz publike prepoznavali po imenih in funkcijah, ki jih imamo v skupini." Sicer pa je njihova prepoznavnost v veliki meri povezana tudi z YouTubom, na katerega so maja 2009 naložili videoposnetek svoje verzije legendarne pesmi Africa. "Video ima prek 13 milijonov ogledov in je tako še vedno daleč naša najprepoznavnejša skladba. Vsekakor pa upamo in želimo, da se ji kmalu približa še kakšna," pravi Trost.

V Ameriki zasuti z avtogrami

Občinstvo je od države do države zelo različno, razlaga Trost, odvisno je od tipa koncerta in od temperamenta ljudi. "Enega od najtoplejših sprejemov smo doživeli v Baslu, kjer je na dveh koncertih dvorana praktično stala na nogah. Izjemni odzivi so bili tudi v Clevelandu, Nashvillu in New Yorku, pa Novem Sadu, Berlinu, Ohridu, Zagrebu. Američani so tradicionalno odprti, po koncertu so nas vedno zasuli z zahtevami po slikah in podpisih, dejansko smo se počutili kot prave zvezde. Prekrasno je bilo v Ohridu, kjer smo jih presenetili s svojo različico njihove tradicionalne narodne pesmi Jovano, Jovanke. Polovica publike je imela solze v očeh in so na koncu pesmi povsem ponoreli. Izjemno pa je bilo tudi na dveh koncertih na prostem, v Zagrebu junija lani in v Novem Sadu, kjer smo peli pred večtisočglavo množico," dodaja o vtisih v tujini.

Za münchenski koncert od 39,50 do 68,25 evra

Medtem ko se vstopnice za koncert Perpetuum Jazzile v Sloveniji gibljejo med 20 in 29 evri, pa so te v tujini načeloma dražje. Gre za več različnih stroškov, ki med drugim vključujejo nastanitev, dvorano in organizatorja, kar pa ni v domeni skupine, razlaga Trost. Za najcenejšo vstopnico za münchenski koncert, ki bo 1. decembra, boste tako odšteli 39,50 evra, za najdražjo pa 68,25 evra.

Koncerti v tujini za zdaj še niso razprodani, a so dobro obiskani, pravi Boštjan Usenik, menedžer skupine. "Seveda prodaja vstopnic v tujini še ne teče tako kot v Sloveniji, saj smo v tujino z živimi koncerti šele začeli prodirati. Za kaj podobnega se bo treba s koncerti na te za nas nove trge vračati še kar nekajkrat, da se glas navdušenega občinstva razširi. Prihodnji teden začenjamo svojo prvo pravo koncertno turnejo v Nemčiji. Ta bo štela 15 koncertov v dvoranah z od 1.000 do 3.200 sedeži, in če bo v povprečju večina teh zasedenih, bomo za prvič zelo zadovoljni. Za zdaj kaže zelo dobro."

Komentarjev 1
  • puksicd 11:55 17.oktober 2012.

    40 EUR za vstopnico, na odru pa jih je 100. Ne bo hudega zaslužka. :-D