Magazin > Film & Glasba & TV
28 ogledov

Vabijo ga na Maldive in Havaje

Jan Plestenjak Osebni arhiv
Njegova turneja je v polnem zagonu, Jan se že vneto pripravlja na dobrodelni koncert, pripravlja tudi material za novo ploščo, proste minute pa posveča svoji novi ljubezni – motorju znamke Triumph. Ujeli smo ga na enem redkih rojstnodnevnih nastopov.

Pred kratkim ste nastopil na rojstnodnevni zabavi radijskega voditelja Saša Pappa, ki je zabavo za svoje poslušalke priredil na letalu. Kako vi najraje praznujete svoje obletnice?
Najljubše praznovanje rojstnega dne sem doživel pri 33 letih, ko smo v ljubljanski operi priredili koncert za otroke z rakom. Z zbranim denarjem smo kupili tri prenosne aparate za kemoterapijo, da lahko otroci hodijo naokoli in gledajo televizijo med kemoterapijo. Takrat sem se počutil, da sem največ dobil s tem, ko sem nekaj dal. Povabil sem tudi prijatelje, ki so se imeli odlično in so z veseljem darovali denar. Vseh teh daril, ki jih dobiš, v resnici ne potrebuješ. Največje darilo lahko podariš samemu sebi – s tem, da si srčen človek in nekomu pomagaš.

Ste eden najbolj zaželenih domačih glasbenikov. Je težko izbrati, na kateri dobrodelni prireditvi in rojstnem dnevu boste nastopili?
Že drugo leto zapored v okviru fundacije dr. Danila Türka pripravljamo koncert Pustimo jim sanje. V sklopu te fundacije veliko prispevamo v različne namene in vem, da gre denar resnično v prave roke. Vsako leto nastopam tudi na nekaterih drugih dobrodelnih prireditvah, vendar samo na tistih, kjer čutim, da gre resnično za dober namen. Glede rojstnodnevnih zabav pa je tako, da si enkrat do dvakrat na leto kdo privošči to ekskluzivo, da mu pojem na praznovanju rojstnega dne, saj je tudi moje cena ekskluzivna. Če bi nastopal po normalni ceni, bi imel na leto 30 rojstnodnevnih nastopov, česar pa si ne želim.

Omenjeni dobrodelni koncert Pustimo jim sanje pripravljate konec meseca v Cankarjevem domu. S čim nas boste presenetili?
Prvo leto sem nastopil s simfoničnim orkestrom, letos pa sem si zaželel nastopiti z bendom, ki me spremlja na letošnji turneji, zato lahko pričakujete bolj rock'n'roll zvoke. Imel bom tudi veliko gostov, s katerimi bomo malce obarvali moje komade. Med njimi so Zlatko, Bilbi, Maja Keuc, Massimo, Julija Kramar, Time to time, s katerimi smo pesem Moja ljubica obdelali na zelo poseben način, in Modrijani, ki se jih zelo veselim, saj resnično upam, da bomo naredili kvalitetno združitev narodnozabavne in pop glasbe. Na prvi vaji me je resnično navdušilo, kako dobro to zveni. Vendar ne bi rad iz tega delal cirkusa – ne gre za šov, ampak za glasbo.

"Mogoče pridem tudi v Stožice"

Helena Blagne je po svojem koncertu v Stožicah povedala, da če še kateri izmed domačih glasbenikov lahko napolni Stožice, potem je to zagotovo Jan Plestenjalk.
Lep kompliment s Helenine strani, sva super prijatelja in jo zelo cenim. Če se bo vse poklopilo, morda pridem tudi v Stožice, vendar ne v sklopu letošnje turneje. Morda čez leto in pol ob izidu naslednje plošče. Če delaš Stožice, odpade vsaj pet drugih dvoran. Vprašanje je, ali si želim imeti en koncert namesto petih – meni je sicer fino imeti koncerte. Tukaj je vedno prisotna dilema, vendar nikoli ne reci nikoli … Mogoče pridem tudi v Stožice.

Omenili ste novo ploščo, že delate na njej?
Pesmi že pišem, trenutno jih imam osem, vendar jih moram napisati 20, da jih bo deset v redu. Tekstovno so to zelo kantavtorska besedila, zgodbe iz življenja. Skladba Ona sanja o Ljubljani, ki je postala velik hit, me je zelo opogumila oziroma opomnila, da bi ljudje radi slišali zgodbe, ki jim jih redkokdo ponuja. Te skladbe so predvsem moje opazovanje, nekaj pa je tudi osebnih.

Prihajate iz Škofje Loke, živite na Primorskem, vaš trenutno največji hit pa opeva Ljubljano.
Ona sanja o Ljubljani je prispodoba, da vedno sanjamo večje mesto in ima simbolični pomen, saj je Ljubljana center Slovenije. Nekdo, ki živi v Ljubljani, pa morda sanja o Londonu. Vsi mislimo, da moramo doseči nekaj več. Tudi sam sem imel te sanje, vendar se mi zdi, da sem jih odsanjal. Imam prijatelje po vsem svetu, lastniki hotelov me vabijo na Maldive, lastniki vil na Havaje, vendar ne grem, ker me to ne zanima, raje grem v Brda na kmetijo za tri dni ali pa v Prlekijo in se imam super. Ta prevzetost nad standardiziranimi vrednotami me ne privlači. Zagotovo pa si tudi jaz na trenutke zaželim kaj, česar ne rabim.

Nova Ljubezen

Kaj je torej tisto, čemur se ne morete upreti?
Nazadnje sem si kupil motor, vendar mi je v glavi naredil tak trenutek svobode, da mi ni žal. Naenkrat ti postane vseeno, kako si oblečen, ali si prepoten, umazan, med vožnjo ne slišiš zvonjenja telefona ... Ob cesti vonjaš vse, od sveže nasekanega lesa, pokošene trave, smoga do pognojenih njiv ... Vse to se dogaja in to je eno posebno doživetje.

Kam se najraje odpravite?
Letos sem bil kar priden. Naredil sem pet tisoč kilometrov. Včasih grem iz Škofje loke čez Soriško planino v Bohinj, šel sem tudi na otok Vis, na Kras ... Imam še veliko za raziskati, saj je to čisto sveža ljubezen.