Magazin > Film & Glasba & TV
19 ogledov

Vampir, ki ljubi proti sebi

Gledališka drama Vampir je nastala pod režisersko taktirko Ivice Buljana. (Foto: Žurnal24 main
Vampirsko ljubezen, ki se ji na vse pretege upirata mladenič in dekle iz ljudstva, a ji ne moreta ubežati, si oglejte ob 20. uri v Slovenskem mladinskem gledališču v Ljubljani.

Vampir je zgodba o Marusji (Janja Majzelj), dekletu iz ljudstva, ki se zaljubi v prekletega mladeniča (Primož Bezjak), vampirja, ki žre mrliče. Zaljubi se tako zelo, da se od njega noče ločiti niti za ceno smrti svojih bližnjih niti svoje lastne smrti. In to je tudi zgodba o vampirju, ki se tako zelo zaljubi vanjo, da bi jo rad rešil pred seboj in svojo prekleto ljubeznijo. Zgodba o ljubezni tistih, ki ljubijo proti sebi in v nasprotju s svojo naravo ter na koncu postanejo eno.

Vampir temelji na dramski pesnitvi ruske pesnice Marine Cvetajeve (1892–1941), napisani v dveh različicah, ruski in francoski. Po motivu ruske ljudske pravljice Vampir, eni od tistih, ki jih je v svoji širni zbirki objavil A. N. Afanasjev, je Cvetajeva leta 1922, torej tistega leta, ko je odšla v pregnanstvo in ostala brez bralcev, ustvarila pesnitev Mladenič (Molodec). Sedem let pozneje, leta 1929, v Parizu, jo je avtorica sama prevedla v francoščino, potem pa je po francoski različici napisala predgovor, ki zgodbo povzame v nekaj jedrnatih stavkih.

Cena vstopnice je 9 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.