Magazin > Film & Glasba & TV
27 ogledov

Varni smo le pred zombiji

Scena 21.10.13, srp mascevanja, foto: kinodvor Kinodvor
Noč grozljivk. Od kultne klasike iz leta 1959 Srhljivec do nove Carrie, povsod pa kri, groza ali gravž.

Bliža se dan mrtvih, z njim pa tradicionalna Noč grozljivk, ki Kinodvor 31. oktobra za 12 ur spremeni v prostor krvi, groze in gravža. Izbor filmov za maratonsko noč je kot vsako leto pripravil Marcel Štefančič, jr., in na seznam kot prvega uvrstil kultno klasiko Srhljivec iz leta 1959, ki jo je posnel William Castle, eden izmed največjih genijev B-filmov.

Pokazali nam bodo hudiča

Ker je Castle Srhljivca po besedah Štefančiča vedno prikazoval tudi z dvoranskimi učinki, ki jih je sam krstil za "percepto", bo na Noči grozljivk (pri nas premierno) prikazan v tej originalni, srhljivi tehniki.

In kaj bomo še lahko videli? Iz Španije bo letos prišel Konec, ki bo Noč grozljivk zjutraj tudi končal, "tako da pričakujte konec v več kot enem smislu", iz Azije korejski Srp maščevanja, "v katerem boste videli hudiča, kajti nihče ne zna hudiča pokazati tako kot Korejci", avstralski Najdražji pa bodo kot nizkoproračunsko presenečenje "v sijajnem kontrapunktu z novo različico Kingove Carrie".

Po zombijih nepremičnine

Čeprav Štefančič pravi, da smo z maratonom dobili, kar smo hoteli, ljudje pa bodo dobili, kar so iskali, letos ni na vidiku niti enega zombija. So pa zato duhovi. "Če ste videli Svetovno vojno Z, veste, kaj se je zgodilo: zombiji so vojno izgubili. Brad Pitt jih je s tistim cepivom ugnal v kozji rog. Zdaj smo varni, toda le pred zombiji," zombikrizo pojasnjuje Štefančič, ki ga to, da so jih zamenjale hiše duhov, ne preseneča: "Smo pač sredi hude finančne in gospodarske krize, ki se je začela prav v nepremičninskem sektorju. Posledica krize so bile deložacije – številne družine so izgubile svoje domove, hiše in stanovanja, zato ni čudno, da smo zadnja leta videli toliko grozljivk o maščevanju nepremičnin, potemtakem o demoničnih, obsedenih hišah, kakršna je tudi tista v šokerju Zakleti: poglavje št. 2, ki ga bo zavrtela Noč grozljivk."

Maratonskih šest

Spored: 19.00: Srhljivec (The Tingler), 21.00: Zakleti: poglavje št. 2 (Insidious: Chapter 2), 23.15: Najdražji (The Loved Ones), 1.00: Srp maščevanja (Kim Bok-nam salinsageonui jeonmal), 3.15: Carrie (Carrie), 5.15: Konec (Fin).

Vstopnice: Paketi za ogled vseh filmov so že v prodaji (po 23 oziroma 19 evrov), za posamezne vstopnice pa bo treba počakati do 31. oktobra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.