Magazin > Film & Glasba & TV
86 ogledov

"Včasih tudi zaropota"

2B Žurnal24 main
"Med sabo smo si zelo različni, zato včasih pride do nesoglasij in kdaj tudi zaropota,“ o delu z brati pravi Gašper Mihelič, vodja skupine 2B, ki je izdala svoj prvi studijski album B2.

Skupino namreč sestavljajo trije glasovno in inštrumentalno ubrani bratje, Gašper, Jernej in Primož Mihelič, ter basist Matej Pezdirc. Govorili smo z Gašperjem, ki ga je Slovenija spoznala v šovu X Factor.

Skupina obstaja že nekaj let. Kako to, da šele sedaj izdajate prvi album?
Res je, skupina obstaja od leta 2009. To, da šele zdaj izdajamo prvi album, je le delno res, kajti enega smo izdali že leta 2009, vendar v popolnoma drugi zasedbi, a pod istim imenom. Mislim, da smo zdaj začeli graditi tisto pravo zgodbo, zato smo tudi objavili, da je novi B2 album naš prvenec po obratu, do katerega je prišlo v bendu. Lahko citiram naslov našega komada, ki je tudi na albumu, Gledam naprej -  novo poglavje, ki nam odpira nove poti.

Koliko časa že ustvarjate v tej zasedbi?  
V tej zasedbi, ki jo sestavljamo trije bratje, ustvarjamo že kar nekaj časa, vendar, kot sem že povedal, stvari so se spremenile. Na začetku je bil vodilna sila benda moj brat Jernej, zdaj sem to postal jaz in prevzel vlogo vodje.

Kako je nastala skupina in kaj pomeni ime?
Ime smo si nadeli kar po naši hišni številki 2B. Skupina je nastala čisto spontano. Najprej sva z bratom Jernejem igrala sama, potem se nam je pridružil še tretji brat Primož in tako nekako se je vse začelo graditi.

Je delo z brati enostavneje ali težje kot s tujci? Kako se dopolnjujete, v čem se razlikujete?
Lahko rečem, da ima delo z brati prednosti in slabosti. Prednosti so vsekakor to, da se takoj med sabo začutimo, ko gradimo kreativni proces, in tudi to, da lahko veliko vadimo, ker smo vsi pod isto streho. (smeh) Smo si pa med sabo zelo različni, zato včasih pride do nesoglasij in kdaj tudi zaropota (smeh). Do sedaj pa smo zmeraj vse rešili hitro in učinkovito.

Kako bi opisali svoj odnos z brati?
To, da smo različnih značajev, ni nujno slaba stvar. Vsak ima pravico do besede, svojega mnenja in do svoje ideje, ki skozi skupno delo obrodi sadove. Kot sem že povedal, se večkrat tudi skregamo, ampak to je po mojem čisto normalno. Konec koncev smo različnih starosti, kar se tudi opazi.
 
Kako bi opisali album?
Album je nekaj svežega in predvsem nekaj našega! To pomeni, da smo v album zlili svojo dušo, in to tako v besedilih kot tudi v sami melodijah in aranžmajih. Pri tem nam je veliko pomagal Gal Gjurin, ki nam je odprl obzorja in nam pomagal, da smo prišli do točke, ko s ponosom povemo, da smo Belokranjci in se ne sramujemo svojih korenin. Skratka, album pomeni nekaj svečega za slovensko glasbeno sceno. V njem je kopica unikatnih zvokov, ki na radijskih postajah niso vsakdanji. Naši oboževalci se torej lahko veselijo zgodb, v katerih se imajo možnost tudi najti in se z njimi poistovetiti.

Nekaj pesmi je avtobiografskih. Katere in o čem govorijo?
Res je. Moj sklop pesmi je napisan po lastnih doživetjih. Večinoma govorijo o času, v katerem je moje počutje zelo nihalo. Tako je prišlo do tekstov, v katerih se veliko sprašujem, spominjam stvari, ki sem jih doživel, med drugim tudi nekatere ljubezenske izkušnje. Mislim, da se vsak lahko najde v vsaj eni od skladb.


Ste katero pesmi posvetili kakšnemu dekletu?
(Smeh) Skladb, ki so posvečene osebam, je veliko, saj so nastajale v daljšem časovnem obdobju. Nekatere so bile napisane pred tremi oziroma štirimi leti, nekatere so bolj sveže. Veliko se je dogajalo v mojem življenju, kar boste najlažje razumeli, če si zavrtite cel album B2.
 
Kakšno je bilo sodelovanje z Nacetom Junkarjem?
Do sodelovanja z Nacetom je prišlo čisto spontano, vsekakor je bilo sodelovanje zanimivo, še najbolj tisti del, ko smo snemali. Nace je velik perfekcionist in ima veliko izkušenj pri snemanju vokalov, skratka obvlada svoj posel.

Ljudje se vas spominjajo iz X Factorja. Kako gledate na tisti čas? Se ga z veseljem spominjate, glede na to, da ste na zadnjem nastopu prejeli kritike (Eden od žirantov je rekel, da ga je zasenčil back vokalist.)?
Res je, veliko ljudi se me spomni po tem šovu. Na samo izkušnjo gledam zelo pozitivno. Dala mi je misliti in odprla nova obzorja, ki jih prej nisem videl in dojemal tako kot zdaj. To, kar se je takrat dogajalo, sem pustil za sabo, saj gre za šov, katerega koncept je že poln zanimivih komentarjev, tako od strani žirantov kot tudi nas tekmovalcev. Še zmeraj delam in tudi bom, tako da takšni komentarji niso spremenili tega, kar sem.

S katerimi tekmovalci in žiranti ste še vedno v stikih?
Lahko jih naštejem na prste ene roke - Ano, Almo, Matijem, Mitjo in Gajem. Takrat smo bili vsi veliki ˝prijatelji˝ ...  Kako hitro se vse obrne, ko prideš v resnični svet.

Z Almo so vam pripisovali ljubezensko razmerje. Kako to, da se iz tega ni nič razvilo?
(Smeh) Z Almo sva bila le v prijateljskem odnosu. Najbrž zaradi tega.

Ste samski?
Lahko le povem, da se imam trenutno zelo dobro. Nisem v zvezi, nisem samski. (smeh)

S čim se poleg glasbe še ukvarjate? Česa o vas še ne vemo?
Poleg glasbe je moja strast kuhinja. Veliko kuham in eksperimentiram. Kuhinja je kot glasba – če ne uporabiš skrivne začimbe, torej akorde, je jed pusta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.