Magazin > Film & Glasba & TV
40 ogledov

"Vedno zmaga neka patetična pesem"

Miha Guštin - Gušti Boštjan Tacol
Za mnenje o letošnji zmagovalki Eme Evi Boto in njeni pesmi Verjamem, s katero nas bo zastopala maja v Azerbajdžanu, smo povprašali tudi nekaj slovenskih glasbenih poznavalcev.

Miha Guštin - Gušti, avtor številnih slovenskih uspešnic, nekdanji slovenski tekmovalki na Eurosongu Rebeka Dremelj in Alenka Gotar ter glasbeni urednik Dragan Bulič se družno strinjajo, da je Eva Boto na izboru slovenske popevke za pesem Evrovizije v nedeljo zvečer vsekakor pokazala dobre vokalne sposobnosti, sploh glede na njenih rosnih 16 let. "Sploh si ne upam pomisliti, kaj bo iz nje, ko bo stara 30 let," se je pošalila Rebeka. Tudi Gotarjeva, ki je zastopala slovenske barve na Eurosongu leta 2007, je z zmagovalko zadovoljna. "Zelo sem vesela, da je zmagal glas," je povedala za nas in obenem izrazila upanje, da bo tudi letošnji zmagovalki Eme uspel njen uspeh – uvrstiti se v finale. "Pevsko-tehnično je bila Eva zame favoritka, čeprav sta bili tudi dvojčici zares prikupni. Punci bi bili prav gotovo zanimivi na Eurosongu, saj znata narediti šov, vendar mislim, da je Eva s skladbo Verjamem prava izbira," je še dodala. Tukaj pa se mnenja počasi začnejo razhajati.

Medtem ko je bila Rebeka nekako neopredeljena, saj ji je bila zaradi drugačnosti všeč tudi skladba sester Prusnik, Konichiwa, Gušti odkrito priznava, da mu je bil komad dvojčic bolj všeč: "Je bolj igriv, samoironičen." Moti ga namreč, da vedno zmaga neka patetična pesem, kar sicer, kot pravi, še zdaleč ne pomeni, da je slaba, vendar se mu zdi, da sami sebe jemljemo preveč resno, kar se odraža tudi v glasbi. "V naših komadih je veliko premalo samoironije in črnega humorja," še dodaja.

"Raje bi videl, da bi pela v slovenščini"

Eva Boto nas bo sicer zastopala na Evroviziji, ki bo letos potekala 22., 24. in 26. maja v Azerbajdžanu, s skladbo, za katero je glasbo in aranžma napisal Vladimir Graić, avtor pesmi Molitva, zmagovalne skladbe Marije Šerifović leta 2007 na Evroviziji v Beogradu. In ravno to je spodbudilo številne komentarje glede podobnosti med pesmima. Nekdanji tekmovalki na Eurosongu, Alenka in Rebeka, sicer v tem ne vidita nobene težave. "Po strukturi in harmoniji je pesem resnično skorajda kopija Molitve, vendarle je bila to enkrat že zmagovalna skladba, tako da dajmo Evi priložnost in poskusimo preverjeno formulo," pravi Alenka. Medtem pa Bulič problem vidi prej v tem, da se bo Eva predstavila v angleškem jeziku. "Raje bi videl, da bi pesem zapela v slovenščini, saj je to edina priložnost za to, ko lahko Evropa sliši slovenski jezik," je prepričan.

"Ukinil bi televoting"

Končna odločitev, koga bo Slovenija poslala na Evrovizijo, je bila letos sicer izključno v rokah gledalcev, pri čemer pa Gušti opozarja, da je, odkar o glasbi odločajo ljudje, ta vedno slabša. Zato bi ukinil sistem televotinga. "Postavil bi samo žirijo, ljudi, ki se ukvarjajo z glasbo in o njej nekaj vedo," meni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.