Magazin > Film & Glasba & TV
40 ogledov

Velika čast za režiserja Jana Cvitkoviča

Jan Cvitkovič je pesmi pisal, še preden se je začel ukvarjati s filmsko umetnost Žurnal24 main
Slovenski režiser Jan Cvitkovič je eden od 70 režiserjev, ki so jih organizatorji filmskega festivala v Benetkah povabili k sodelovanju v projektu Future Reloaded.

Beneški filmski festival letos praznuje 70 let. Kot poklon festivalu so se organizatorji domislili projekta Future Reloaded, h kateremu so povabili 70 režiserjev iz vseh kotičkov sveta. Sodelujejo lahko le filmarji, ki so v zadnjih 20 letih vsaj enkrat tekmovali na omenjenem festivalu.
Med režiserji, ki so se projektu pridružili, so na primer Bernardo Bertolucci, Paul Schrader, Shekhar Kapur, Apichatpong Weerasethakul, Abbas Kiarostami, Monte Hellman, Walter Salles in tudi Slovenec Jan Cvitkovič, katerega debitantski film Kruh in mleko je bil leta 2001 nagrajen z nagrado “Luigi De Laurentiis“, zlatim levom prihodnosti. 

Režiserji so morali posneti največ 90 sekund dolg filmček na temo prihodnosti kinematografije. "Naredil sem filmček v enem kadru z naslovom Bil sem otrok. Kamera najprej teče po fasadi stanovanjskega bloka, nato od ene stare ženičke do mlajšega para, ki se prepira, na koncu pa se skozi okno sprehodi v sobo, kjer leži otrok in spi. Vse filme bodo očitno združili v eno daljšo različico in jo prikazali na festivalu kot neke vrste poklon festivalu,“ nam je povedal Cvitkovič, ki tudi letos na festivalu predstavlja film. Tokrat kot koproducent. "Moja produkcijska hiša Staragara je v sodelovanju z italijansko produkcijsko firmo posnela komedijo Zoran, moj nečak idiot. Uvrstili smo se v tekmovalni del festivala. Potegujemo se za istega leva, kot sem ga dobil leta 2001.“

Cvitkovič je sicer prepričan, da bomo Slovenci letos domov odnesli nagrado. V ognju imamo namreč še eno žezlo, dramo Roka Bička Razredni sovražnik, ki tekmuje v isti kategoriji kot Zoran, moj nečak idiot.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.