Magazin > Film & Glasba & TV
43 ogledov

Velika nagrada Rudiju Bučarju

Slovenska popevka 2012
1/16
Stane Sršen
Veliko nagrado za najboljšo skladbo festivala po mnenju strokovne žirije je skladba Ti v izvedbi Rudija Bučarja.

Bučar naj bi, kot je dejal, preprosto sedel za mizo, vzel papir, svinčnik in kitaro v roke ter napisal ljubezensko pesem, v kateri bi z drago zletel "nekam visoko, globoko med naju".

V ljubljanskih Križankah je sicer v živo ob Velikem revijskem orkestru RTV Slovenija skupaj nastopilo 14 izvajalcev.

Nagrada občinstva je pripadla Darji Švajger za nostalgično pesem Sončen dan. Strokovna žirija je nagrado za najboljše besedilo podelila Igorju Pirkoviču za pesem Poseben lik v izvedbi Steffy. Za najboljšo interpretacijo je bil nagrajen Rudi Bučar za pesem Ti.

Scenarij za letošnjo popevko je sledil načelu, da lahko spregovorijo tudi izvajalci, ne le voditelja, Mario Galunič in Blažka Müller Pograjc. Tako je vsak na kratko, v značilni festivalski razigranosti predstavil svojo pesem in sebe.

Generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli, ki je podelil eno od nagrad, je v šali predlagal, da se festival Slovenska popevka naslednjič premakne v toplejši mesec, saj je občinstvo v letnem gledališču Križanke tokrat bilo rahlo prezeblo.

Pred uradnim začetkom festivala so svoje vtise z gledalci delile nekatere ključne osebnosti slovenske popevke. Prva dama besedil popevke Elza Budau je med drugim povedala, da je večni navdih ljubezen do življenja. Sicer avtorica besedil, kot sta Poletna noč in Brez besed, ne more trditi, da ne bo več nikoli nič napisala, a prav veliko možnosti vendarle ni. Rada ima namreč tudi tišino.

Svetlana Makarovič je napisala kar nekaj besedil za popevko. Na vprašanje, če bi se ponovno vrnila v te vode, je Makarovičeva odgovorila v svojem stilu: "Stara sem kot zemlja, kje se mi pa da." Nekatere popevke pa so v bistvu že šansoni, ki jih Makarovičeva prav zaradi besedil zelo ceni. Omenila je Orion, Ko mene več ne bo, Med iskrenimi ljudmi in Lastovka.

Skladatelj Jure Robežnik le še redko sede za klavir, morda za kakšno veselo družbo, o mlajši generaciji pa ima mešano mnenje. Predvsem ga preseneča, kako veliko glasbenikov deluje, nekateri so odlični, do drugih pa je skeptičen.

Mojmir Sepe, avtor glasbe za pesem Zemlja pleše, je dejal, da se "Zemlja danes vrti hitreje, a bolj na slabo stran". Ne da so bili nekdaj krasotni časi, a vsekakor bolj umirjeni, je še povedal Sepe, ki se je podpisal pod več 1000 skladb in aranžmajev.

Eva Černe, ki ji slovenska popevka ni tuja, je dejala, da imajo mladi radi tradicijo ter želijo biti del nje. Na prireditev se bo morda še vrnila, saj je, kot je še povedala, petje ob živem orkestru prav posebna izkušnja.
av/av

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.