Magazin > Film & Glasba & TV
1126 ogledov

Olmo Omerzu v Karlovyh Varyh nagrajen za režijo, Sonji Prosenc posebna omemba

Kino Dvor Žurnal24 main
Nagrado je prejel za režijo filma Zimske muhe.

Slovenski režiser Olmo Omerzu je na 53. filmskem festivalu v Karlovyh Varyh prejel nagrado za režijo koprodukcije Zimske muhe. Opažena je bila tudi Sonja Prosenc, druga slovenska režiserka v uradnem tekmovalnem programu. Za film Zgodovina ljubezni je dobila posebno omembo žirije. Veliko nagrado kristalni globus je dobil romunski režiser Radu Jude.

Omerzu je poleg nagrade za režijo za zgodbo, ki prikazuje proces spreminjanja naivnih sanj in iskanje nove perspektive realnosti, dobil tudi posebno omembo ekumenske žirije, so po zaključni slovesnosti sporočili s festivala.

Glavno nagrado žirije, kristalni globus, je prejel romunski režiser Radu Jude za koprodukcijski film I Do Not Care If We Go Down in History as Barbarians. Ljubljenec filmskih festivalov si je za naslov romunsko-češko-francosko-bolgarsko-nemške koprodukcije izbral izjavo iz političnega govora, ki je podprl brutalni pokol na vzhodni fronti Evrope med drugo svetovno vojno. Dogodek so nekateri zgodovinarji pozneje označili za predhodnika holokavsta.

Festival v Karlovyh Varyh je eden najstarejših filmskih festivalov na svetu in osrednji filmski dogodek v Srednji in Vzhodni Evropi. 

Fotografija je simbolna. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.