Magazin > Film & Glasba & TV
80 ogledov

Veliko programa za nič denarja

Trnfest razživel Franceta Prešerna Saša Despot
30. julija se bo začel Zadnji Trnfest?, ki bo do konca avgusta, tokrat menda zadnjič, z glasbo, gledališče in drugim znova krajšal poletne dneve in večere tistim, ki so ostali v Ljubljani.

"Trnfest je finančno letos res v zelo omejeni situaciji. Program smo naredili praktično brez denarja. Mestna občina Ljubljana je za projekt Trnfesta namenila 13 tisoč evrov, ministrstvo za kulturo pa pet tisoč za ves program Kuda. To so edina sredstva razen drobižkov, ki smo jih nabrali drugje," je o finančnih stiskah festivala, ki bo kljub temu še vedno trajal 33 dni, povedal organizator Zadnjega Trnfesta? Andrej Sevšek iz Kuda France Prešeren in poudaril, da Trnfest, ki ima več kot tisoč obiskovalcev na dan, letos sestavljajo z zgolj 30 odstotki lanskega proračuna. 

Manj tujih nastopajočih, a enako število dni

"Glede na to, da pokrivamo neodvisno glasbeno in gledališko sceno in Trnfest ponuja edino predstavitev širši javnosti, so nastopajoči to večinoma sprejeli in ni nihče zavrnil vabila zaradi finančnih omejenosti, je pa nekaj manj tujega programa, kar je logično, ker si bendi na turneji morajo kriti določene stroške, ki jih mi nismo mogli pokriti," je program strnil Sevšek, ki vrhuncev Zadnjega Trnfesta?, ki se bo začel 30. julija s koncertom Demolition group, ne želi izpostavljati.

Demolition Group | Avtor: Nik Rovan Nik Rovan

Dobrih koncertov in drugih kulturnih dogodkov glede na objavljeni program ne bo manjkalo. Od domačih zasedb bodo med drugim nastopili Bitch Boys (31. julij), Leni Kravac (2. avgust), Dandelion Children in World Within (3. avgust), Jani Kovačič (7. avgust), Srečna mladina (12.avgust), Ludovik Material in Spock Studios (17. avgust), The Toronto Drug Bust (24. avgust), od tujih pa Le Vasco (4. avgust), Sea + Air (11. avgust), Kilo Kilo banda (16. avgust),  Jello Biafra and The Guantanamo School of Medicine (21. avgust) in Kirsty Almeida & The Troubadours (25. avgust). Poleg programa za otroke in razstav ter filmskih in gledaliških večerov pa bo zanimiv tudi maratonski impro dogodek Impromaraton, ki se bo odvil 18. in 19. avgusta, na njem pa bodo improvizatorji, potem ko so prvi dve leti tekli 24-urni krog in lani 25-urnega, tokrat postavljali rekord s 30-urno improvizacijo.

Prihodnost stavbe Kuda France Prešeren še nejasna

"Hiše še nismo dali na prodaj prav zato, ker upamo, da bomo po Emonski promenadi in Trnfestu spet prošli v razmislek v okviru tega, obenem pa je hišo nesmiselno prodajati, dokler dejansko ne izpeljemo festivala," je povedala tiskovna predstavnica Kuda France Prešeren Mojca Ocvirk in dodala, da se bodo prodaje stavbe Kuda France Prešeren lotili zgodaj jeseni. 

Konkretnih ponudb zanjo, kot pravi Ocvirkova, doslej ni bilo: "Bila so le neformalna povprašanja, ampak je znesek, ki so ga omenili  neformalno, popolnoma prenizek. Mi imamo za 450 tisoč evrov dolgov, ki jih moramo poplačati, hiša pa je vredna od 900 tisoč do 950 tisoč evrov." 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.