Magazin > Film & Glasba & TV
1610 ogledov

Violeti Bulc se niti sanjalo ni, kaj se bo zgodilo z njeno pesmijo

samuel lucas Rok Breznik
Samuel Lucas z novim singlom Narod moj obeležuje 30-letno glasbeno pot.

Priljubljeni primorski glasbenik Samuel Lucas je v začetku leta praznoval abrahama, svojih 30 let glasbenega delovanja pa obeležuje z novim singlom. Že leto dni je odmaknjen od glasbenih odrov, nikakor pa ne tudi od glasbe. Po avtorskem albumu Sebe dajem (2019) se tokrat predstavlja z novo avtorsko skladbo Narod moj, za katero je besedilo napisala mag. Violeta Bulc, nekdanja evropska komisarka. 

Do sodelovanja je prišlo povsem naključno: "Lanskega februarja sem na Facebook strani Bulčeve zasledil tekst pesmi, ki me je takoj osvojil. Imel je izredno ritmiko in globok pomen, čeprav se nam takrat o koroni in o problemih, ki jih je prinesla s seboj, ni še niti sanjalo. Z Bulčevo sva se pred leti sicer že spoznala, vendar se ne poznava dobro, kljub temu sem jo prosil za dovoljenje, če za to besedilo lahko napišem glasbo in takoj je privolila. Besedilo sem natisnil in ga pospravil v predal, a ker sem imel takrat kar nekaj dela in obveznosti, sem nanj malce pozabil. Šele decembra sem ga spet vzel v roke in še enkrat prebral … takrat pa me je dobesedno sezulo, kako realen je. Začutil sem blues v njem in ga že isti večer uglasbil. Običajno najprej naredim glasbo in linijo petja, šele nato dam napisati besedilo, tokrat pa je bilo drugače, saj me je le-to res prevzelo in je bilo na prvo žogo, kakor rečemo," je navdušeno povedal Samuel. 

"Pesem govori o slovenskem narodu, ki vedno znova dvomi vase in pade pod vpliv domačih ali tujih avtoritet. A prebujanje se je že začelo in narod bo spoznal svojo notranjo moč in vrednost ter se ponosno povezal na osnovi svojih sposobnosti z drugimi narodi sveta v okviru novih vrednot," je pojasnila Bulčeva in dodala: "Pesmi pišem že od  mladosti in vse nastanejo zelo inspirativno, tudi ta. Nekega jutra me je prebudila in zahtevala, da se izpiše. Zagotovo se je nekje v nezavednem dolgo časa oblikovala. Veliko berem slovensko literaturo, zgodovino, stara izročila, pozabljena in zapuščena, in z njimi globoko v sebi doživljam slovensko dušo, njena tisočletna zorenja, njene padce in vzpone. A ne glede na obdobje, ta naša globoka duša, vedno znova črpa moč, navdih, optimizem in ljubezen iz narave. S to izvorno energijo narodu vrača ustvarjalni naboj. Nekaj tega je privrelo na dan tudi v tej pesmi in z njo tudi veliko mene. A na koncu velja, da "jaz vervam vate in ustvarjam, ker vse, kar še imamo, je ta zmešan svet." 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.