Magazin > Film & Glasba & TV
23 ogledov

Vlado proti Katarini

Katarina Čas Žurnal24 main
Škafarjev Oča se poteguje za dve nagradi, irski The Guard s Katarino Čas za eno.

V istrskem mestu Motovun se bo 25. julija začel motovunski filmski festival, ki bo v glavnem sporedu do 29. julija ponudil 28 filmov. Ker bo 14. edicija festivala dočakala tudi tisoči film, velja posebej omeniti slovesno tisočo projekcijo, na kateri bo prikazan prvi evropski 3D-film in obenem tudi prvi art film, sneman v 3D-tehniki – dokumentarec Pina legendarnega nemškega režiserja Wima Wendersa, ki se je z njim poklonil sloviti plesalki in koreografinji Pini Bausch.

Kot pravi selektor festivala Jurica Pavičić, bodo v Motovunu sicer na ogled zelo raznoliki filmi, od plesnih dokumentarcev do dokumentarca o pretepanju, od akcijske A-produkcije do mikroproračunskih filmov, prisotni pa bodo vsi kontinenti razen Afrike, s poudarkom na Evropi oziroma državah nekdanje Juge ter na Avstriji in Irski. Države iz regije se bodo v posebni sekciji potegovale za nagrado bauer, Avstrijo bodo gledalci spoznavali skozi retrospektivo izjemnega avstrijskega režiserja Ulricha Seidla, ki bo prejel nagrado za neukalupljenost maverick, Irsko pa v posebnem programu Made in Ireland, kjer se bo predstavila skozi 16 najboljših filmov zadnjega desetletja po izboru ravnatelja Irish Film Boarda Simona Perryja.

Slovensko v Motovunu
Na svoj račun bomo v Motovunu prišli tudi Slovenci. Letos nas bo na hrvaškem filmskem festivalu zastopal Vlado Škafar, ki se je uvrstil tako med kandidate za glavno nagrado festivala, propeler Motovuna, kot med tri finaliste za nagrado bauer za naj film v regiji, ki prinaša kar 15 tisoč evrov.

Za obe se bo potegoval s celovečercem Oča, ki so ga domači filmski kritiki pred kratkim izbrali za tretji najboljši slovenski film od osamosvojitve ter pred njega uvrstili le Kruh in mleko Jana Cvitkoviča in V leru Janeza Burgerja. Poleg Škafarjevega filma bo, sicer le na platnu, v tekmovalnem sporedu mogoče videti Katarino Čas, ki ji je veliki met uspel s stransko vlogo v komičnem irskem trilerju Johna Michaela McDonagha The Guard, v katerem igra ob boku hollywoodskih in britanskih zvezdnikov, od Dona Cheadla do Marka Stronga.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.