Magazin > Film & Glasba & TV
30 ogledov

Vodomec srbski drami Klip

Klip Arhiv filma
Na 23. Liffu je nagrado vodomec, za katero se je potegovalo deset filmov v sekciji Perspektive, prejel srbski film Klip režiserke Maje Miloš.

V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma je potekala sklepna slovesnost 23. ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala Liffe, na kateri so podelili štiri nagrade.

Vodomca je prejela režiserka Maja Miloš za film Klip (Clip). Mednarodna žirija, ki so jo sestavljali Goran Dević (Hrvaška), Donatello Fumarola (Italija) in Lilijana Nedič (Slovenija), je ocenila, da se film odlikuje z globokim razumevanjem določene življenjske realnosti, iz katere je ustvarjalka črpala tudi navdih za svojo močno, suvereno filmsko govorico. Nagrado je prevzela igralka Isidora Simijonović. Film bodo še enkrat predvajali v ponedeljek v Kosovelovi dvorani ob 20.30 uri.

Nagrado FIPRESCI, ki jo podeljuje mednarodna žirija svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev, je prejela režiserka Ursula Meier za film Otrok iz zgornjega nadstropja (L'Enfant d'en haut). Žirija v sestavi Katharine Dockhorn (Nemčija), Igorja Harb (Slovenija) in Marka Njegica (Hrvaška) je v filmu videla dobro odigrano in režirano dramo o dveh plateh sodobne Evrope in njunem trčenju, z enim najbolj nepozabnih koncev nedavne filmske zgodovine.

Nagrado za najboljši kratki film je prejel film Tuba Atlantic v režiji Hallvarja Witza, nagrada za kratki film – posebna omemba pa je šla v roke Hugu Chesnardu za film Francija, ki se zgodaj prebuja (La France qui se lève tôt).

Svoj film je izbralo tudi občinstvo in mu podelilo nagrado zmaj. Najvišjo oceno 4,64 je prejel film Lore režiserke Cate Shortland. Zgodba filma je umeščena v leto 1945, ko pade nemški režim in se skupina zapuščenih nemških otrok odpravi na dolgo pot, na kateri se srečujejo s težavnimi povojnimi razmerami, obenem pa srečajo judovskega begunca, ki še dodatno pretrese njihovo dotedanje razumevanje sveta. Nagrado je prevzel igralec igralec Kai-Peter Malina, ki je bil kratek: "To je veliko presenečenje. Lep večer in nasvidenje."

Filmi še v nedeljo in ponedeljek

Liffe bo potekal še vso nedeljo, zadnje slovo od festivala pa bodo lahko ljubitelji sedme umetnosti dali v ponedeljek, ko bodo, kot rečeno, v Kosovelovi dvorani ob 20.30 zavrteli film, ki je prejel vodomca.

Letošnji 23. Liffe je v dvanajstih dneh ponudil 97 celovečercev in 13 kratkih filmov. V sekciji Posvečeno so se tokrat poklonili italijanskemu filmarju Matteu Garroneju in francoskemu cineastu Leosu Caraxu, Retrospektiva pa je bila namenjena filmu ceste.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.