Magazin > Film & Glasba & TV
25 ogledov

Vrhunski kitarist Steve Vai v Sloveniji

vai arhiv managementa
13. novembra 2012 ob 20.00 bo v prenovljeni Cvetličarni nastopil vrhunski kitarist, avtor in producent Steve Vai.

Steve Vai je kitarski virtuoz, vizionarski skladatelj in odlični producent, ki oblikuje glasbo z neskončno kreativnostjo in tehničnim mojstrstvom. Pri 12. letih se je začel učiti igrati kitaro pri Joeju Satrianiju. Z osemnajstimi je pričel s profesionalno kariero, kot kitarist pri Franku Zappi. V treh desetletjih je prodal več kot 15 milijonov plošč (tudi v okviru različnih sodelovanj), prejel tri grammyje in se kot vrhunski kitarist vpisal med najboljše!

Njegovo delo je bilo nagrajeno in prepoznano z mnogimi priznanji in nagradami, med njimi je prejel lepo število teh s strani Guitar Playerja. Pred kratkim je prejel tudi nagrado Les Paul. Pred njim so to nagrado prejeli Paul McCartney, Neil Young, Herbie Hancock, Steely Dan in Bob Clearmountain.

Zadnji proizvod njegove odlične kitarske alkimije je plošča “The Story of Light” (2012), ki je sledila delu iz leta 2009 “Where the Wild Things Are”. Njegova diskografija obsega kar več kot 60 albumov, med njimi so mnogi nastali z Zappo, kot plod sodelovanja z Davidom Lee Rothom, Whitesnake in mnogimi drugimi. Med njegove najboljše plošče zagotovo sodijo “Passion and Warfare” (1990) in “Sound Theories Vol. 1 & 2” (2007). Njegova druga orkestralna dela se nahajajo na “The Middle of Everywhere”, ki jo je premierno predstavil svetu leta 2011.

“The Story of Light” sledi njegovemu kozmičnemu potovanju skozi obžalovanje, tragedijo, razodetja in končnemu razumevanju tega. Gre za nadaljevanje njegove plošče “Real Illusions: Reflections” (2005), ki je bilo njegovo zadnje solistično delo.  Na predvsem inštrumentalnim delom, “The Story of Light”, se kot gostujoča vokalistka predstavlja tudi soavtorica Aimee Mann, v duetu pri skladbi “No More Amsterdam”, kot tudi Beverly McClellan pri skladbi “John the Revelator”. Pesem je nastala pod vplivom blues glasbe Blind Willieja Johnsona, katerega vokal se tudi v obliki remiksa nahaja v pesmi.

Leta 1998 je Vai ustanovil (skupaj z Ruto Sepetys) Make A Noise fundacijo, s katero pomaga mladim glasbenikom pridobiti inštrumente in glasbeno izobrazbo. “Glasba izobražuje celotno osebo kot samostojno osebo. Poučuje um, občutke in čustva,” pravi Vai. Leta 2012 je bil zato tudi nagrajen v okviru sodelovanja Make A Noise fundacije in Musicians Institute College of Contemporary Music.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.