Magazin > Film & Glasba & TV
26 ogledov

Vrtiljak sovraštva in maščevanja

Obdlanjenje v Spokanu Uroš Hočevar, SLG Celje
V Slovenskem ljudskem gledališču Celje si lahko ob 19.30 ogledate črno komedijo Obdlanjenje v Spokanu.

Črna komedija Obdlanjenje v Spokanu (2010) je prvo besedilo dramatika, scenarista in filmarja Martina McDonagha, ki se dogaja v Ameriki; njegove prejšnje igre se dogajajo večinoma v pozabljenih in od boga zapuščenih krajih severozahodne Irske. Premiero je doživela v Schoenfeld Theatru na Broadwayu 15. februarja 2010, v glavni vlogi Carmichaela pa je nastopil Christopher Walken.

Ko je bil Carmichael (Bojan Umek) star sedemnajst let, je šest objestnih neznancev njegovo roko tiščalo na tir, tako da mu jo je v zapestju odsekal vlak, z odsekano dlanjo pa so mu pomahali v slovo. Takrat se je odločil, da bo svoje življenje posvetil dvema stvarema: našel bo svojo odsekano dlan in se neznancem maščeval, da so mu jo brez razloga odsekali. Šest objestnežev je z življenjem plačalo za svoje huliganstvo, roke pa mu ni uspelo najti. Carmichael že vse svoje odraslo življenje, že skoraj trideset let, išče svojo roko, srečuje se z največjimi izmečki družbe in prekupčevalci trupel, čeprav dobro ve, da išče nekaj, kar mu, tudi če bi našel, ne bi prav nič koristilo. V zanikrnem hotelu se srečajo Carmichael, mlada zaljubljenca Marilyn (Minca Lorenci) in Toby (Andrej Murenc), ki trdita, da imata njegovo dlan, in zmešani receptor Mervyn, ki ima blazen odpor do streljanja.

Dogajanje vas potegne v nasilni vrtiljak sovraštva, maščevanja, obupa in upanja, v preplet resnice in laži. McDonagh nas spet očara z briljantnimi dialogi, ki so preplet ostrega, politično nekorektnega, vulgarnega in črnega humorja. Odsekane okončine, občutljiv nasilnež, prestrašena dilerja, priklenjena na radiator, kovček z gnusno vsebino, ljubitelj opic, nevarni filozofsko razpoloženi receptor in še več v brutalno smešnem trilerju.

Za vstopnico boste odšteli 15 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.