Magazin > Film & Glasba & TV
0 ogledov

Vsa slava Neslavnim barabam

Žurnal24 main
Pri Quentinu Tarantinu je tako kot pri vampih. Ali ga ljubiš ali pa ga sovražiš. Z Neslavnimi barabami pa bo naredil vtis tudi na tiste, ki ne spadajo med njegove ljubitelje.

Slovenija je sinoči doživela premiero dolgo pričakovanega filma Quentina Tarantina Neslavne barabe.

Vojni triler (komedija) govori o posebni enoti ameriške vojske v okupirani Franciji, ki jo vodi Aldo Raine (Brad Pitt). Skupinico sestavljajo ameriški vojaki judovske veroizpovedi, njihova naloga pa je na srhljiv način ubiti nemške vojake in svojemu poročniku priskrbeti njihove skalpe.

Ker so njihove akcije zelo učinkovite, jim zaupajo zelo pomembno nalogo – ubiti Hitlerja (Martin Wuttke) in njegove najbližje sodelavce. Priložnost se jim ponudi v Parizu na premieri nemškega domovinskega filma. A tudi lastnica kina ima z vodstvom tretjega rajha odprte račune. Še zlasti pa z nacističnim polkovnikom Hansom Lando (Christoph Waltz).

Uspel mu je še en velik met
Filmi režiserja Quentina Tarantina nosijo poseben pečat. Tudi tisti, ki so morda videli le dve njegovi stvaritvi, njegovo delo prepoznajo že po uvodni špici. O tem se ne da razpravljati, ker tako pač je. Tudi o kultnem statusu njegovih filmov se je brez pomena prepirati. So kultni. Lahko pa debatiramo o tem, ali si ta status zaslužijo. Eni pravijo, da si ga, drugi, da nikakor. Pri Tarantinu je pač tako, da ga ali ljubiš ali pa sovražiš. A z Neslavnimi barabami se je tudi ta v preteklosti tako ostra meja začela brisati.

©

 
V Neslavnih barabah slavna zasedba
Tarantino naj bi scenarij za film pisal celih osem let (po nekaterih podatkih celo deset). Mnogi kritiki so takoj začeli vzklikati, da gre za novi Šund. Žalitev za Neslavne barabe.

Film je razdeljen na pet poglavij, traja pa dve uri in pol, ki mineta, kot bi trenil. Scenarij je duhovit, krvav, napet in … drugačen. Veliko truda je režiser vložil tudi v iskanje glavnih junakov. Tarantino ni želel, da bi Nemca igral Američan, Francoza pa Nemec … Tako je za Neslavne barabe zaposlil cel kup zelo slavnih "barab", ki ga sestavlja tudi smetana nemške kinematografije. Poleg Brada Pitta v filmu blestijo še Nemci Til Schweiger (Nekaj samo za punce), Diane Kruger (Troja) in Daniel Brühl (Zbogom, Lenin). Najbolj pa v filmu vsekakor izstopa Avstrijec Christoph Waltz v vlogi trčenega in ekscentričnega lovca na jude. Ta si je nagrado za najboljšega igralca na filmskem festivalu v Cannesu zares zaslužil. "Vloga je bila zame veliko darilo," je izjavil Waltz. Z njim se lahko le strinjamo.

Vam je naslov filma znan? Prav imate. Leta 1978 je Italijan Enzo Castelleri posnel vojni film z istim naslovom, vendar ne gre za remake.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.