Magazin > Film & Glasba & TV
72 ogledov

Vse isto, a vse drugače

Obrazi Kopra
1/5
Zdenko Bombek
Obrazi Kopra. Razstava, ki prikazuje, kaj in koliko se je v Kopru spremenilo skozi čas.

"Prav nihče mi ni dal košarice, vsi so bili pripravljeni sodelovati," je o svojih portretirancih povedal Zdenko Bombek, leta 1959 rojeni avtor zanimive fotografske razstave Obrazi Kopra, ki je od torka na ogled v atriju Pokrajinskega muzeja Koper, in smeje dodal: "Idejo sem dobil, ko sem gledal eno od svojih fotografij iz otroštva; kratkohlačnika so me posneli na eni od koprskih ulic. Spremenila se je fotografija, še bolj pa jaz." Na 41 diptihih (dvojcih ali dveh fotografijah v eni) na panojih si bo mogoče ogledati, kako so se v zadnjih desetletjih spremenili mesto in njegovi posamezni prebivalci, ob tem pa videti projekcijo 36 drugih posebej izbranih fotografij.

Pogled skozi leta fotografije prikazujejo razvoj in podobe mesta, a tudi to, kako so se skozi desetletja spremenili ljudje, saj jih je Bombek postavil v enako pozo in na isti kraj, na katerem so bili upodobljeni v otroštvu oziroma mladosti. "Gre za sistem nekoč-danes, pri katerem sem s pridobivanjem starih fotografij Koprčanov in Koprčank iz obdobja od 50. do 70. let prejšnjega stoletja fotografiral na podlagi in videnju starih fotografij – na istem mestu, z istimi ljudmi, podobno držo telesa in mimiko obraza v istem delu dneva in letnega časa. Za to, da sem fotografije posnel, sem potreboval dobro leto," je pojasnil fotograf, ki je k sodelovanju povabil tako neznane kot znane Koprčane, med njimi Borisa Popoviča. Koprskega župana si je tako mogoče ogledati na fotografiji iz otroštva, na kateri je s sestro, našemljen v kavbojca, ob nekdanji stavbi policijske uprave, ki je zdaj ni več, saj jo je dal porušiti.

Ganljiva srečanja ob pogledu na fotografije obujajo številni spomini, nostalgija in anekdote iz tistega časa. Bombek je bil pri pripravi projekta priča tudi ganljivim snidenjem nekdanjih prijateljev, ki se niso srečali že leta: "Ko sem pripravljal razstavo, sem obudil marsikateri spomin na otroška leta, številni pa so tudi komentarji ob spoznanju, kako se je v teh letih spremenilo mesto samo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.