Magazin > Film & Glasba & TV
46 ogledov

Vse, kar dovoli nebo

Vse, kar dovoli nebo Kinodvor
V Slovenski kinoteki si lahko ob 19. uri ogledate eno od najslovitejših filmskih romanc Vse, kar dovoli nebo (All That Heaven Allows).

Ameriško predmestje, sredina 50. let. Cary (Jane Wyman), dobro situirana vdova, se zaplete v strastno romanco z družinskim vrtnarjem Ronom (Rock Hudson). Privlači jo njegov stvaren pogled na življenje, ki se kaže in udejanja kot ostro, sveže nasprotje rigidnim konvencijam njenega malomeščanskega, zdolgočasenega vsakdana. Vendar pa ljubezenska idila kmalu naleti na brutalno in, zdi se, nepremostljivo nasprotovanje okolice; ogorčeni so zlasti (sicer že odrasli in odseljeni) otroci zaljubljene vdove. Bolj kot dejstvo, da je Ron mnogo mlajši od Cary, jih moti njegov nižji socialni položaj.

Ena od najslovitejših filmskih romanc vseh časov, bržkone tudi najsijajnejši predstavnik klasične hollywoodske melodrame, ki ekspresionistične zakonitosti žanra obenem pripelje do vrhunca in jih izkoristi za uničujočo kritiko zlagane družbe. Neposreden vir navdiha za še dve klasiki: Fassbinderjev Vsi drugi se imenujejo Ali in Haynesov Daleč od nebes.

Za vstopnico boste odšteli tri evre.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.