Magazin > Film & Glasba & TV
31 ogledov

Vse najboljše, Smrkci!

Smrkci so navdušili staro in mlado. Žurnal24 main
Smrkci, ki so se pred natanko pol stoletja pojavili na straneh belgijskega stripa, bodo obletnico začinili tudi z dobrodelno dražbo za Unicef.

Po petdesetih letih smrčjega življenja bodo ti risani junaki svojo okroglo obletnico v Bruslju proslavili z dobrodelno dražbo petnajstih slavnih Smrkcev, katere dobiček bo namenjen Unicefu. Smrkci so se prvič pojavili v javnosti 23. oktobra 1958, in sicer na straneh belgijskega stripa Spirou. Njihov oče, belgijski risar Pierre Culliford, znan pod psevdonimom Peyo, jih je ustvaril skupaj s prijateljem Franquinom.

Smrčji mit
Smrkci so visoki tri jabolka in imajo modro kožo. Peyeva vdova je pojasnila, zakaj:"Niso mogli biti zeleni, saj bi se izgubili v travi. Rdeča bi bila preveč kričeča, rumena pa je nekoliko ponesrečena. Preostala je samo modra." Vsi Smrkci so enako oblečeni in stari sto let, razen ata Smrka – on ima brado, rdečo kapo in šteje 542 pomladi. Sto je pomembna številka v vasi Smrkcev, saj je prav toliko tudi njenih prebivalcev. Seveda ne smemo pozabiti Smrkete, ki jo je ustvaril zlobni čarovnik Gargamel, a jo je ata Smrk spremenil v prijazno dekle, pa tudi smrčjega dojenčka, ki je v vas prišel po pomoti, a so ga Smrkci posvojili.

V petdesetih letih so Smrkci postali mit. Njihov oče, Peyo, je umrl leta 1992, njegovi junaki pa živijo naprej. "Vse leto 2008 bo ena velika smrčja zabava," zatrjujejo prireditelji leta Smrkcev in njihove evropske turneje. Vzpostavljena je bila tudi posebna spletna stran, na kateri lahko najdete zanimivosti o Smrkcih in dejavnostih v okviru njihove turneje: http://happysmurfday.smurf.com/en/en/home.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.