Magazin > Film & Glasba & TV
20 ogledov

Vsi Grossmannovi mački

grossman Lucija Golčer
V Ljutomeru se je sklenil 8. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina.

Vsakoletna parada (tokrat poimenovana Doomsday Walk ali Parada propada) pa je zaradi slabega vremena odpadla. Skupina ranjencev, zombijev ter vampirjev, za maske katerih je imenitno poskrbela ekipa Mad Squirrel FX, pa je kljub vsemu na zaključni dan vnesla v Ljutomer kanček groze. Podelili so tudi nagrade najboljšim filmskim ustvarjalcem in filmom.

Po šestih dnevih filmsko-umetniškega-vinskega druženja je mednarodna žirija razglasila letošnje zmagovalce. Nagrado za najboljši celovečerec sta si zaslužila kar dva režiserja mlajše generacije – Katalonec Jaume Balaguero z odličnim psihološkim trilerjem Medtem ko si spala (Mientas duermes) ter Alex Chandon z grozljivko Izrojeno (Inbred), ki nam je ob tem povedal: "Moji vtisi z Grossmannovega festivala so fantastični. Gre za festival na visoki ravni, ki opravlja odlično delo v populariziranju žanra grozljivke in fantastičnega filma. Nagrade 'hudi maček za najboljši celovečerec' pa sem zelo vesel." Chanton je v svojem filmu postavil groteskno dogajanje v yorkshirsko pokrajino ter pri tem obračal na glavo ustaljene ruralne stereotipe.

grossman | Avtor: Lucija Golčer Lucija Golčer
Letošnja retrospektiva je bila posvečena srbskemu režiserju Goranu Markoviću, ki je dobil nagrado za življenjsko delo. Okronali so tudi novo kraljico in kralja krika, a se kričači letošnje leto, po skromnem mnenju avtorice članka, niti niso preveč izkazali. Mala delavnica groze, ki je tekom festivala tokrat obrodila le en film, je nagradila delo Marka Ficka, Krvava želja.


Hrupni maček za najboljši glasbeni dokumentarec

Fanzini z Marsa (Fanzini sa Marsa) srbskega režiserja Siniše Dragonjića pa je bil tisti glasbeni dokumentarec festivala, ki ga je komisija v sestavi Igor Vidmar, Igor Bašin in Zdenko Franjić razglasila za zmagovalnega in svojo odločitev utemeljila tako: "Kratko in jedrnato. Brez balasta in samo poveličevanja. Učinkovito in kompleksno je zaobjeta fanzinovska scena in na njo vezana DIY filozofija (naredi sam) estetika ter odkriva filozofski, družbeni, politični in socialni pomen fanzinov."

Organizatorjem je tudi letos uspelo sestaviti kakovosten filmski in spremljevalni program. Znotraj slednjega so se odvili številni koncerti domačih in tujih skupin, če jih naštejemo le nekaj: Muškat Hamburg, Megalopolis, Avven, Nero Burns, Bottomline. Na voljo je bilo tudi brezplačno kampiranje. Vsekakor gre za  festival, ki si je z na videz enostavno formulo – fantastičen film in vino – uspel izboriti posebno mesto v slovenskem in mednarodnem svetu podobnih filmskih festivalov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.