Magazin > Film & Glasba & TV
24 ogledov

YouTube prodira v film

"Imamo rojstvo, ljubezen, bolezen in smrt – in to se dogaja vsem, ne glede na to Žurnal24 main
Life in a Day. Premiera filma, ki je kolaž posnetkov z YouTuba, na Sundanceu.

Novost na filmskem področju je predstavil Kevin Macdonald, britanski režiser z oskarjem nagrajenega Zadnjega škotskega kralja, ko je na festivalu Sundance svetovno premiero doživel celovečerec Life in a Day (Življenje v enem dnevu, op. p.). Dokumentarec, sestavljen iz tisočih posnetkov s portala YouTube, prikazuje, kako običajni ljudje po vsem svetu preživljajo dan.

 

Vsi pod isto polno luno

Za film, ki je nastal ob peti obletnici YouTuba, je Macdonald prek portala pozval ljudi, naj pošljejo posnetke, ki so nastali lanskega 24. julija, in prejel je za kar 450 tisoč ur materiala iz 192 držav.

 

Pri izboru mu je seveda pomagala velika ekipa ocenjevalcev, sam pa si je ogledal najbolje ocenjene prispevke. Ustvarjalci so imeli tudi srečo z datumom, saj je bila ravno polna luna, tako da vidimo ščip v Armeniji, Malaviju, Venezueli in na Baliju.

 

Tudi v skritih kotičkih

Film brez naracije prikazuje serijo izsekov, ki si sledijo po časovnem zaporedju – od matere, ki doji otroka, prek zvonjenja šolskega zvonca v Peruju do delavca, ki sam jé v Dubaju. "Poslali smo skoraj 500 kamer v dežele v razvoju," razlaga Macdonald, kako jim je uspelo prodreti tudi v najbolj odmaknjene dele sveta. "Gre za pravi film, ki spada v kine, ne pa na internet ali v umetniško galerijo," dodaja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.