Magazin > Film & Glasba & TV
42 ogledov

Z Al Kaido na volilni shod

Zmelkoow Anže Petkovšek
Gorazd Sedmak, frontmen zasedbe Zmelkoow, ki bo v soboto nastopila v Kinu Šiška, o Al Kaidi, zvodništvu, Janu Plestenjaku ...

Zadnjo ploščo Čista jajca? ste označili za underground ...
Tako je. V osnovi smo bili mainstreamovski bend, vsaj doslej, čeprav smo globoko v srcu razgrajači, kakršnim vsake toliko prija delati kaj ne preveč všečnega. In zdaj, po sedmih platah, ki so bile rock pop, smo se odločili, da bi naredili eno tako, skoraj namerno nevščno.

Še vedno mislite, da so za to, da slovenska glasbena scena cepeta na mestu, krivi glasbeni uredniki?
Ja, v veliki meri. Kolikor poslušam in gledam, kaj se vrti, imam občutek, da so premalo samozavestni, da bi si upali nekaj izbrati sami. V glavnem so bolj nagnjeni k temu, da vrtijo tisto, kar je preverjeno, za kar je že v tujini nekdo rekel, da je v redu. Na slovenski sceni je pač tako, da je tukaj težko kaj preverjeno in potem dostikrat ostanejo kakšne stvari spregledane. Ne samo naša plošča Čista jajca?, ampak tudi drugo. Nekateri bendi, s katerimi igramo okoli, so čisto fajn, a jih živ duh ne povoha.

Na primer?
Zadnjič sem bil na koncertu Eskobars pa od ... Niti imena se ne spomnim. Vsake toliko vprašam, ampak potem pozabim, ker imajo čudna imena. Sicer je bila težava tudi z našim imenom, ampak je pač treba nekaj časa vztrajati, poleg tega pa je danes težko posneti ploščo, in ti ljudje imajo težave. Imajo dobre komade in jih igrajo naokoli, na radiih pa jih ne morejo vrteti.

Radio Študent do vas ne nese?
Saj ga poslušam prek interneta, ampak nisem slišal še za noben bend, ki bi se usidral na sceni in bi bil spromoviran izključno s pomočjo Radia Študent. Za sabo moraš imeti vsaj Val 202, da te sliši dovolj poslušalcev. Potem si lahko privoščiš neko ceno in igraš.

Vrnil se je tudi Novi rock ...
Ja, bendi so pa starejši od nas, ki smo iz 18. stoletja (smeh).

Bi lahko rekli, da ste bend, ki popularizira filozofijo?
Zagotovo se skozi besedila kaže naš življenjski nazor, tudi skozi naš način delovanja. Ampak  mislim, da mora itak vsak bend, ki ima kaj za povedati, promovirati svoj način razmišljanja.

Koliko se je z leti spremenilo vaše razmišljanje?
Nič. Starejši ko sem, bolj ugotavljam, da se ljudje ne spreminjamo. Malo se preoblikujejo forme, vsebina pa, če je imaš kaj, načeloma ostaja ista.

Boste igrali na kakšnem predvolilnem shodu?
Ja, razmišljam, da bi igrali. Se pravi, da moramo ustvariti stranko, potem pa nabaviti orožje in podpisati koalicijo z Al Kaido in igrati na volilnih shodih.

Velikokrat vas mečejo v isti koš z zasedbo Mi2 – v smislu, da imate predvsem lokalno občinstvo ...
Igramo povsod, le na Dolenjskem in Gorenjskem smo manj navzoči. Mislim, da se primerjava nanaša bolj na to, da smo sredinski pop rock band z relativno bistrimi besedili. Tega v Sloveniji ni prav dosti in mislim, da je primerjava v tem smislu upravičena. Mogoče smo mi malo bolj pobalinski, oni pa si ne upajo delati takšnih stvari, kot so recimo Čista jajca?

Na vaši spletni strani pod rubriko Hipermarket prodajate tudi plošče Kud Idijotov, Azre ...
To so pač menedžerji. Naš ima tudi top shop biznis pa zvodništvo in si misli, zakaj ne bi izkoristil ene dobro obiskane spletne strani in vse to zmetal noter.

Na strani omenjate tudi Jana Plestenjaka in Severino. Ste njuni fani?
Ja, veliki fani. Jan je naš vzornik. Malo na skrito nakazujemo, da bi si želeli biti taki, kot je on, ampak vemo, da so to sanje (smeh). Mi smo si ga res zelo privoščili v tistih njegovih zgodnjih obdobjih, ker je bil katastrofalen pojavek. Bil je hvaležen material za nasmejati se. Zdaj se je pa unesel in se nimamo več nekega gušta kaj dosti z njim ukvarjati.

Ni danes za vas nihče več zanimiv na slovenski glasbeni sceni?
Tako hudo ni več, stvar je malo dozorela. Ko smo začeli, je bilo obdobje teh novih radiev. Vsak lokalni radio je imel kakšnega novega voditelja, ki je vrtel muziko svojega benda, in tam si res našel takšne zadetke, da ti je bilo v veselje poslušati. Zdaj so se mogoče vseeno nekoliko ustalili, je pa res, da ne spremljamo več toliko teh medijev, kot smo jih včasih.

Ste bili kdaj na turneji po nekdanji Jugoslaviji?
Nismo – predaleč je. Mi smo zaposleni, in turneje vzamejo kar nekaj časa in energije. Če imaš omejen čas in energijo, se je brezveze metati na neka tržišča. Za njihovo osvajanje je potrebnega kar nekaj dela.

Zasedba se stalno spreminja ...
V osnovi smo trije – bas, bobni in kitara. To je minimalen obseg, ki še dobro funkcionira. Ko pa se privlečejo zraven vsi priveski – od backvokalistk do trobentačev, klaviaturistov, flavtistk in didžeriduistov –, nas je okoli deset. To je odvisno od potrebe, namena in tega, kdo ima čas in kdo ga nima pa kdo ima tisti dan mačka.

V Kinu Šiška vas bo ...
Najbrž kar deset.

Lahko pričakujemo tudi hite?
Celovito bomo predstavili zadnjo plato, saj je še nismo, ker je mogoče glasbeno zahtevnejša in dejansko potrebuješ več ljudi, ki jih vedno ne moreš privleči na kup. Ni dobrih priložnosti, saj je to nekoliko težji  material, ki ga študentom na brucovanju ne moreš dozirati v večjih količinah. To bo priložnost, da pokažemo material tudi tistim, ki jih zanima težka plat Zmelkoow. Pokazali bomo tudi to, kar smo izdali na novem maxi singlu Zlata ribica, pa en kup hitov in starejših komadov, ki smo jih obrnili na glavo.

Kakšna bo Zlata ribica?
To bo hudo poglobljena analiza družbe, v kateri nas posiljujejo s preobilico informacij, ki jih nihče ne potrebuje, ampak potem imamo vsi občutek, da smo popolni idioti, ker se ne spomnimo vsega, kar nam plasirajo. Zapakirana bo v eno takšno pop obliko, da se lahko tudi zavrti na radiu. Ugotovili smo namreč, da je džabe, da poveš nekaj zelo pametnega in je to pretežko ter premalo všečno, ker potem tega nihče ne zavrti. Zato smo naredili gnili kompromis – prodali bomo nekaj zelo globokega v eni taki šajnasti embalaži. To je sicer eden od komadov, ki jih zdaj delamo za novo plato – ni rečeno, da bo cela takšna.

Takšen naslov ste izbrali zato, ker ima sama zlata ribica dobro embalažo?
Zlata ribica je pač tak tipičen primer živali, ki ima slab spomin. Točno vidiš, da te, ko gre okoli buče, spet vidi prvič v življenju, in zdi se mi takšna primerna živalca za identificirati se z njo, če imaš slab spomin.

Slab spomin je verjetno dobro imeti (smeh).
Ja, bolj adrenalinsko živiš pa več novih ljudi spoznaš (smeh). Več prednosti ima.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.