Magazin > Film & Glasba & TV
22 ogledov

Za film do zadnjega diha

animateka Arhiv organizatorja
Animateka. Kljub negotovosti do zadnjega trenutka tudi letos z več sto animiranimi filmi.

S španskim celovečercem na temo staranja Gube se bo 3. decembra v Kinodvoru začel mednarodni festival animiranega filma Animateka, na katerem se bo do 9. decembra odvrtelo 350 kratkih in šest celovečernih filmov, nato pa se bo del programa do 16. decembra prestavil še v mariborski Udarnik. V tekmovalni program letošnjega festivala, ki prinaša najboljše kratke filme iz Srednje in Vzhodne Evrope, se je prebilo 43 filmov, med katerimi sta tokrat le dva slovenska – Paper Scratch Braneta Solceta in MRDAT Oliverja Marčete. Skromna zastopanost domačih avtorjev po besedah programskega direktorja Animateke Igorja Prassela kaže na slabo stanje produkcije animiranih filmov v Sloveniji, sicer pa brez težav ni šlo niti pri organizaciji festivala.

"Prihodnost ni rožnata"

"Še pred enim mesecem nismo vedeli, ali festival sploh bo, ker proračun še ni bil potrjen," je o težavah Animateke povedal Prassel in dodal, da se bo Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta zanjo borilo do zadnjega diha, čeprav prihodnost ni rožnata. "Zelo smo veseli, da smo bili najbolje ocenjeni od vseh filmskih festivalov v Sloveniji, ki konkurirajo na razpisu Slovenskega filmskega centra, in imamo veliko srečo, da se festival dogaja na koncu leta, ker si ne predstavljam, kako recimo svoje produkcijske zagate rešuje festival Kino Otok, ki sredstva dobi šele ob koncu leta, festival pa mora izvesti v prvi polovici leta," je izpostavil del težav, s katerimi se spopada društvo, ter poudaril, da se bodo borili tudi za obstoj Slovenskega filmskega centra. Ta je deveti ediciji Animateke, ki je stala 126 tisoč evrov, letos namenil 32 tisoč evrov, obstoj festivala pa ne bi bil mogoč niti brez programa Media, Mestne občine Ljubljana ter mnogih drugih partnerjev in sponzorjev.

Ko zorijo jagode

Vsi ti so s svojimi prispevki omogočili, da bomo v sedmih dneh lahko videli najboljše animacije prejšnjega leta, ki bodo predstavljene v Svetovnem jagodnem izboru, ter otroške in mladinske animirane filme, ki bodo na ogled v programu Slon, poseben fokus pa bo usmerjen tudi na Slovaško in Brazilijo ter na retrospektivo Animirani film in literatura, ki se bo odvila v Slovenski kinoteki. "Za vodilo smo vzeli ne samo adaptacije literarnih klasikov, ampak tudi reference, avtoreference ter filme, ki izhajajo iz stripovskih predlog in celo glasbenih partitur," je o tokratni retrospektivi povedal Prassel in izpostavil dve celovečerni klasiki – Roman o lisjaku in Dobrega vojaka Švejka, ki bosta delali družbo preostalim štirim celovečercem na festivalu (Crulic – Potovanje na drugi svet, Dead But Not Buried, Ernest in Celestina ter Gube).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.