Magazin > Film & Glasba & TV
57 ogledov

Za nagrado se potegujejo trije Slovenci

Jurij Zrnec (Foto: Boštjan Tacol)
Žurnal24 main
Regijska MTV bo letos prvič podelila nagrade za filmske dosežke Gorki list Movie Awards. Med nominiranci sta igralca Iva Krajnc in Jurij Zrnec ter film režiserja Mihe Hočevarja.

V Beogradu bodo v organizaciji MTV 6. junija prvič podelili regionalne nagrade za filmske dosežke Gorki list Movie Awards. Nagrade bodo podelili v treh kategorijah – za najboljšo igralko, najboljšega igralca in najboljši film. Slovenski nominiranci so igralca Iva Krajnc in Jurij Zrnec ter film Gremo mi po svoje Mihe Hočevarja.

Hočevar je za film Gremo mi po svoje, najbolj gledan film lanskega leta, letos prejel viktorja za posebne dosežke, zdaj pa je film nominiran še za popularne filmske nagrade regionalnega MTV. Nominacije je zelo vesel. Za naziv najboljšega filma v regiji po presoji gledalcev MTV Adria se bodo potegovali še srbska filma Tilva Roš režiserja Nikolaja Ležaića in Montevideo, bog te video Dragana Bjelogrlića, hrvaški film Šuma summarum Ivana-Gorana Viteza in makedonski film Majki v režiji Milča Mančevskega.

“Na nagrado si ne upam niti upati, glede na to, koliko so drugi trgi bivše Juge večji od našega,” je o možnostih za zmago skeptičen režiser taborniške komedije Gremo mi po svoje, ki meni, da bodo z nominacijo bolj kot na gledanosti pridobili na pozornosti. “Nominacija bo prinesla nekaj popularnosti, koliko se bo to poznalo v številkah in gledanosti, pa ne vem.” Vsekakor gre po njegovih besedah za spodbudo za naprej. “Zdaj nihče ne more reči, da Hočevar nima pojma, in tisti, ki odločajo o delitvi skromne finančne pogače, ki jo imamo Slovenci za film, me bodo morali podpreti,” pravi in dodaja, da bo drugi del komedije, ki je v domačih kinematografih presegla 200 tisoč gledalcev, najverjetneje začel snemati naslednje poletje, kar pomeni, da bi v kino lahko prišla že leta 2013.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main



Za vlogo v Hočevarjevem filmu je v kategoriji za najboljšega igralca regije nominiran Jurij Zrnec. Nominacija je po njegovih besedah pohvala filmu in "vsem nam". Za najboljšega igralca Gorki list Movie Awards 2011 so poleg Zrneca nominirani še Leon Lučev, Nikola Rakočević, Miloš Biković in Petar Strugar.

“Super se mi zdi, da je tudi tu nekaj takega,” regijsko podeljevanje MTV-nagrad za film komentira Jurij Zrnec, po mnenju katerega bi se Gremo mi po svoje lahko potegoval tudi v kategorijah, ki jih poznamo z ameriške podelitve nagrad in jih bodo v naših logih morda uvedli naslednje leto. “Gremo mi po svoje bi se lahko potegoval za izjavo leta. Ena od ljubših mi je, ko dam kuharico na mizo, posujem z moko in ji rečem: 'Da se ne boš prijela',” navaja enega od predlogov Zrnec, ki pravi, da je uspeh komedije absolutno presegel njegova pričakovanja: “Da bo čez 200 tisoč gledalcev, nisem niti pomislil, čeprav je imel film vse predispozicije za to.”

Gremo mi po svoje, Miha Ho%C4%8Devar, film, zlata rola | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


Krajnčevo veseli, da bodo podelitev filmskih nagrad MTV izvedli na regionalni ravni. Nominirana je za vlogo učiteljice Lee v filmu Besa Srđana Karanovića. Igralka je na lanskem niškem filmskem festivalu za omenjeno vlogo dobila priznanje za tujega igralca in nagrado srbske sekcije Mednarodnega združenja filmskih kritikov (FIPRESCI) ter si med pohvalami in priznanji prislužila tudi primerjavo z mlado Nicole Kidman.

“Takšne primerjave dobro denejo in dajo zagon za naprej, je pa res, da se nikoli nisem spraševala, ali sem nekaj dobro naredila, ampak bolj, ali sem zadela to, kar so od mene hoteli,” pravi filmska in gledališka igralka, ki ni navdušena samo nad nominacijo, ampak tudi nad tem, da se je zgodilo filmsko sodelovanje na območju držav nekdanje Juge, saj se ji zdi dobra popotnica mlajšim ustvarjalcem, poleg tega pa zbližuje države v regiji in jih dela močnejše.

V konkurenci za najboljšo igralko v regijo so poleg Krajnčeve še Marija Škaričič, Nina Janković, Lucija Šerbedžija in Branka Katić.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.