Magazin > Film & Glasba & TV
29 ogledov

Za otroke tudi masaker

Otroci si v naših kinematografih vse filme lahko ogledajo brez spremstva staršev – tudi grozljivke in krvave drame.

V ljubljanskem Koloseju si otroci filme lahko ogledajo otroci brez spremstva staršev, tudi če film ni primeren zanje, o čemer smo se lahko prepričali tudi na projekciji grozljivke Mama.

Film, ki nosi oznako PG- 13, kar pomeni, da ga morajo otroci, stari do 13 let, gledati v spremstvu odrasle osebe, si je ogledala skupina deklic, starih od pet do 12 let, zato smo po končanem filmu prodajalca vstopnic povprašali, kdo jih je spustil na ogled filma, ki ni primeren zanje. Ta nam je pojasnil, da obiskovalcev ne opozarjajo na primernost ali neprimernost filma, varnostnik, ki mu je delal družbo, pa je dodal, da bi se morali nad dekleti, ki so med ogledom filma motila gledalce, z nekaterimi pa so se celo prepirala, pritožiti že med ogledom filma, on pa bi jih nato pospremil iz Koloseja.

Kolosej lahko le odsvetuje

V Koloseju so poudarili, da za označbe, kakršne veljajo v ZDA, v Sloveniji nimamo zakonodaje. “Prikazovalci (ni govora le o Koloseju) tako ogleda filma ne moremo prepovedati. Pri kočljivih filmskih naslovih lahko tako le (od)svetujemo oglede,” so pojasnili, podoben odgovor pa smo dobili tudi iz Planeta Tuš, kjer stranke, kot so dejali, načeloma opozarjajo na neprimerno vsebino za otroke “vendar pa se nam je že zgodilo, da našega komentarja niso vzeli resno, ogleda filma pa jim ne moremo prepovedati”.

Nepopolna zakonodaja

Kot je povedala Nerina Kocjančič iz Slovenskega filmskega centra, to področje pri nas ni zakonsko urejeno, bi pa po njenem mnenju lahko zapisali kakšen člen v zakon o medijih.

Slovenska zakonodaja starostne oznake določa samo za avdiovizualne vsebine, predvajane na televiziji, medtem ko v tujini pozornost namenjajo tudi kinematografom. V tujini, denimo na Finskem, morajo avdiovizualni programi po zakonu vsebovati starostno oznako, če gre za vsebine, ki bi lahko škodile mladoletnikom, v Veliki Britaniji pa posebna komisija filme označi s starostno oceno, ki jo kinematografi objavijo na spletni strani skupaj s podatki o filmu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.