Magazin > Film & Glasba & TV
16 ogledov

"Za večji prodor zmanjka tudi poguma"

Ausstellung Laibach Kunst, Rdeči revirji + Črn Križ, 1980 – 2010, Delavski dom, Žurnal24 main
O ukinitvu ministrstva za kulturo in stanju kulture v Sloveniji smo govorili z menedžerjem skupine Laibach Ivanom Novakom.

Koliko vam je pri vašem predoru v tujino pomagala država oziroma ali je kakršnokoli sofinanciranje s strani države pripomoglo k vašemu uspehu?

Država Slovenija žal, kljub našim večkratnim pobudam za sodelovanje, ni imela pravega posluha za to, da bi usklajeno nastopili na tujem trgu. Je pa ministrstvo za kulturo občasno z manjšimi zneski sofinanciralo nekatere naše nastope v tujini, kar pa ni bistveno vplivalo na sam uspeh ali neuspeh teh nastopov.

Katera je glavna razlika delovnih pogojev v tujini (bolj razvitih državah) in v Sloveniji?

Če izzvzamemo kronično pomanjkanje dobrih studijskih, ateljejskih in vadbenih prostorov so na splošno pogoji za delo v Sloveniji dovolj kvalitetni, predvsem za manjše in povprečne produkcije. Za večje produkcije pa, poleg denarja, ponavadi zmanjka trga in poguma.

Kakšna je vaša ocena o stanju kulture v Sloveniji?

Če izključimo porazno občo kulturo in govorimo  samo o kulturni produkciji, potem je te v Sloveniji dovolj in preveč,  umetnosti pa odločno premalo.

In komentar na ukinitev ministrstva za kulturo?

Kar se nas tiče se lahko ministrstvo za kulturo tudi ukine, mi od njega nismo odvisni. Težje bo za vse tiste, ki so in teh je precej. Mogoče pa bi potem lahko počasi ukinili tudi RTV Slovenijo, nacionalno dramo, opero in Filharmonijo, saj gre tako in tako za deficitarne ustanove. Prepustimo se trgu, ta je v Sloveniji mogočen.

Kako lahko Slovenija najbolje promovira svojo kulturo v tujini in ali je sploh relevantno, da se slovenska kultura promovira v tujini?

Ne, nima smisla; najbolje je, da se skrije v škatlo in se dela, da sploh ne obstaja. Tako bo kot država največ prihranila. Ali pa naj se seveda tudi kar sama ukine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.