Magazin > Film & Glasba & TV
9 ogledov

Začenja se 61. Cannes

Na Azurni obali bo divje do 25. maja, ko se bo filmski festival končal. Žurnal24 main
Začenja se zares – legendarni in razvpiti filmski festival v Cannesu bo v 61. izdaji odprl film Blindness (Slepota) brazilskega režiserja Fernanda Meirellesa.

Otvoritveno slovesnost bo vodil igralec Edouard Baer. Po rdeči preprogi se bodo med prvimi sprehodili protagonisti Slepote – Julianne Moore, Mark Ruffalo, Danny Glover in Mehičan Gael Garcia Bernal. Meirelles se je naslonil na istoimenski roman Portugalca Joseja Saramaga, Nobelovega nagrajenca za književnost.

22 jih upa na glavno nagrado
Wim Wenders, Clint Eastwood, Steven Soderbergh in brata Dardenne – to je le nekaj svetovno znanih režiserjev, ki spet tekmujejo na jugu Francije. Novinca za zlato palmo sta letos argentinski režiser Pablo Trapero in Ari Folman iz Izraela. Močno so zastopane ZDA in države Latinske Amerike. V izboru za zlato palmo, ki jo prejme najboljši film tega mednarodnega filmskega festivala A kategorije, je sicer 22 filmov. V glavni konkurenci so štirje ameriški filmi, trije filmi iz Francije, po dva filma iz Italije, Argentine in Brazilije ter po en film iz Turčije, Belgije, Nemčije, Kanade, Izraela, Singapurja, iz Kitajske, Filipinov in iz Madžarske. Zlato palmo so med letošnjimi kandidati za odličje doslej že prejeli Atom Egoyan, Wenders in brata Dardenne.  Festivalski žiriji predseduje ameriški igralec in režiser Sean Penn. Slovensko kinematografijo zastopa Martin Turk s kratkim filmom Vsakdan ni vsak dan.

Panda in Indy ne tekmujeta
Več zanimivih filmov bo prikazanih izven konkurence, med njimi animirani ameriški film Kung Fu Panda Marka Osbornea in Johna Stevensona in novi Indiana Jones – Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, ki ga je režiral Steven Spielberg.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.