Magazin > Film & Glasba & TV
61 ogledov

Začenja se virtualni Liffe

scena 15.10.2008 , Simon Popek, Liffe, intervju, Cankarjev Dom, LJUBLJANA, foto: Boštjan Tacol
S premiero kratkega filma Sanjamo film avtorjev Matevža Jermana in Petra Cerovška se drevi začenja 31. Ljubljanski mednarodni filmski festival (Liffe), ki bo zaradi trenutnih razmer potekal virtualno. Preko platforme videa na zahtevo bo ponudil 22 celovečercev, za otvoritvenega je programski direktor festivala Simon Popek izbral film Gagarin.

Kakšen bo letošnji Liffe, je vprašanje, okrog katerega je kot uvod v letošnji festival spletena kratka, 8-minutna filmska zgodba, v kateri nas pripovedovalec Brane Završan popelje do optimističnega konca, so zapisali v Cankarjevem domu (CD).

Kratki film bo prek platforme videa na zahtevo Cinesquare.net danes 24 ur na ogled tudi pred otvoritvenim filmom festivala Gagarin, ki ga podpisujeta Fanny Liatard in Jeremy Trouilh. Odprtje Liffa bo sicer ob 19.30 mogoče spremljati na spletni strani Liffa, Facebook strani Liffa in CD ter YouTube kanalu CD.

Liffe je letos v izvirni zasnovi vseboval 56 celovečernih filmov, skupaj z retrospektivo Federica Fellinija. Od 38 novih filmov so uspeli organizatorji pravice za spletno prikazovanje na koncu pridobiti za 22 filmov. Poleg spletnih projekcij omenjenih celovečercev in izbora kratkih filmov so pripravili še spletni spremljevalni program.

Za vodomca se bo v programu Perspektive potegovalo pet filmov, tudi otvoritveni. V sekcijo Predpremiere je uvrščenih deset filmov, med njimi so nove produkcije priznanih režiserjev Thomasa Vinterberga, Andreja Končalovskega in Francoisa Ozona ter dokumentarec o aktivistki Greti Thunberg in festivalsko uspešna slovenska manjšinska koprodukcija Oče Srdana Golubovića.

V sklopu festivala bodo nagradili tudi najboljši kratki film iz sekcije Evropa na kratko ter podelili še nagrado FIPRESCI in nagrado Art kino mreže Slovenije, odpadeta pa podelitev nagrade občinstva in pa nagrada mladinske žirije Kinotrip.

Festival bo potekal do 22. novembra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.