Magazin > Film & Glasba & TV
38 ogledov

Zadenite zgoščenke nastopajočih

Glavna zvezda 9. Žura z razlogom bo britanska skupina Klaxons. (Foto: Matjaž Tav Žurnal24 main
V soboto, 7. maja, bo na Glavnem trgu v Mariboru potekal že 9. Žur z razlogom. Odgovorite na nagradna vprašanja in zadenite eno izmed zgoščenk nastopajočih.

Sodelujočim v nagradni igri bomo podelili dve zgoščenki britanske rock skupine Klaxons, in sicer Myths of the Near Future ter Surfing The Void. Od italijanske skupine Low Frequency Club bomo podelili album West Coast. Med slovenskimi zasedbami pa bomo podelili zgoščenko Epic Tribe koroške zasedbe ZircuS, All Eyes on You Guttijev ter 1000 Miles form the Earth skupine Qualiass & Yanoosh.

9. Žur z razlogom v univerzitetnem središču in bodoči kulturni prestolnici Evrope nadaljuje in širi že dobro uveljavljeno zgodbo ozaveščanja mladih o problematiki nasilja. Glasba je pomemben del ORTO identitete, ki se razvija z uporabniki in okoljem, v katerem bivajo, ustvarjajo in se družijo. Tudi  zaradi tega oder mariborskega Žura pozdravlja glasbeno fuzijo in ponuja prostor za pisano paleto osvežilnih zvokov. Hkrati ostaja Žur z razlogom zvest svojemu poslanstvu, spodbujanju socialnega čuta med mladimi, premagovanju apatije do družbeno odgovornih tem, širjenju misli, da je NASILJE OUT, in dejanjem, ki to podpirajo.

Vsi obiskovalci bodo s poslanim sporočilom SMS s ključno besedo BELIOBROC na 1919 prispevali vstopnino z namenom v višini 1 evra.

Izvajalci 9. Žura z razlogom
KLAXONS // uk
Londonski indie rock band je na sceno pljusknil kot del britanskega nu rave vala, ki je premešal kitarsko izročilo "the" bendov s hipijevsko sproščenostjo in rejversko energijo 90. let. Indie je v njihovem primeru le še žanrska oznaka, ki nekaj pove tudi o pristopu h glasbenem ustvarjanju, a jih je med tem že ujela velika založba. Skupina je najbolj znana po osvežitvi plesne klasike Not over yet, znotraj žanra pa s singli, kot sta Magick in Golden Skans. Zanje in tudi za prvi album Myths of the near future je pobrala kup priznanj revije NME, pa tudi nagrado Mercury Prize in nominacijo za nagrado Ivor Novello. Zadnji izdelek benda je lanski album Surfing the Void, ki je navrgel MTV-jevski hit Echoes.

LOW FREQUENCY CLUB // it
Trio iz italijanske Lombardije je zrasel na funku, a ga vse bolj nosi v zvoke, kakršne gojijo LCD Soundsystem ter predvsem alternativni ameriški in francoski elektronski bendi. Za seboj imajo dva uspešna albuma ter šopek epejev, med katerimi še posebno izstopata dve odlični predelavi popklasik 80. let, Johnny Come Home (Fine Young Cannibals) in Girlfriend is Better (Talking Heads), a je tudi njihova avtorska glasba izvrstna, zato ne preseneča, da jih močno podpira tudi MTV.

GUTTI // si
Gutti je lep dokaz tega, da se tudi pri nas ustvarja svetovljanska glasba, ki odstopa od običajnih kreativnih praks v našem glasbenem in medijskem prostoru. Štiričlanski bend deluje šest let, fantje pa stavijo na melodičen avtorski rock z bogatimi kitarskimi atmosferami, v katerem se meša izročilo bendov, kot so Verve, Oasis, Cure, Depeche Mode, Duran Duran ter sodoben kitarsko-elektronski indie zvok. Producent njihovega prvenca All Eyes on You iz leta 2008 je Peter Penko, kar tudi pove nekaj o kvaliteti in žanrski usmeritvi skupine. Fantje za letos pripravljajo nov album.

QUALIASS & YANOOSH (gost ORANGE WEDNESDAY) // si
Fuzija udarnih elektronskih ritmov, rockovskih kitar, melodičnih pasaž za dušo ter nekonvencionalen in s čustvi nabit odrski nastop so atributi live actov, s katerim nas razgibavata od leta 2003. Po zagonu svoje založbe Qualiass bosta na dogodku premierno v živo predstavila glasbo z epeja Anger Me Sweet, običajni elektronski inštrumentarij pa bosta tokrat dopolnila z bobnarjem in basistom. Skupaj bodo pričarali edinstveno kombinacijo elektronske in organske glasbe, katere pika na i bo predstavitev novega domačega indie projekta Orange Wednesday.

ZIRCUS // si
Zanimiva koroška skupina, v kateri ne manjka inštrumentov, kot sta didžeridu in džembe, ima za seboj dve plošči, odlikujejo jo močni, glasni, mistični, dinamični zvoki, zaradi česar so njihovi koncerti unikatne, surove, futuristične predstave, ki te ne pustijo ravnodušnega. Odlično so jih že sprejeli v vsej regiji, saj redno koncertirajo po klubih vse do Makedonije, razgibavali pa so tudi že občinstvo Exita, Rocka u ravnici, Lenta, Trnfesta in številnih drugih festivalov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.